STAznanost

Študija: Cepivo AstraZenece učinkovitejše ob razmaku 12 tednov med odmerkoma

Oxford, 3. februarja - Cepivo AstraZenece in oxfordske univerze je učinkovitejše, če med cepljenjem s prvim in drugim odmerkom preteče 12 tednov, so zapisali znanstveniki z Univerze Oxford v članku za znanstveno revijo The Lancet, objavljenem v torek. Ugotovili so še, da ima prvi odmerek najvišjo učinkovitost do 90 dni po cepljenju.

Rezultati kliničnih preizkusov na ljudeh, starih med 18 in 55 let, so pokazali, da je med 22. in 90. dnem po prejetju prvega odmerka učinkovitost tega cepiva 76-odstotna, v treh mesecih pa zaščita ni oslabela.

Če posameznik po 12 tednih prejme drugi odmerek, se učinkovitost zviša na 82,4 odstotka. Če drugi odmerek dobi šest tednov po prvem, učinkovitost znaša 54,9 odstotka. Po ocenah Evropske agencije za zdravila (Ema) je učinkovitost AstraZenecinega cepiva 60-odstotna.

Razlog za razlike v učinkovitosti je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa v količini podatkov iz različnih kliničnih testiranj, ki so jih uporabili za analizo.

Ugotovitve znanstvenikov oxfordske univerze pritrjujejo odločitve britanskih oblasti, ki so v načrtu cepljenja predvidele drugi odmerek cepiva proti covidu-19 12 tednov po prvem, da bi čim večjemu številu ljudi zagotovili vsaj delno zaščito pred boleznijo. Znanstveniki so bili do te odločitve sprva kritični, pri cepivu Pfizerja in BioNTecha pa je tako ravnanje celo v nasprotju s priporočili proizvajalca.

Znanstveniki oxfordske univerze so tudi ugotovili, da njihovo cepivo lahko znatno zmanjša možnost prenašanja novega koronavirusa s človeka na človeka. Kot so sporočili, se s cepljenjem možnost prenašanja bolezni zmanjša za 67 odstotkov.