STAznanost
Medicina in zdravje

V New Yorku prvič uspešno presadili obraz in obe roki

New York, 4. februarja - Zdravniki v New Yorku so sporočili, da so prvič uspešno presadili obraz in obe roki. 22-letni Joe DiMeo je operacije prestal avgusta lani, zdravniki pa so z razglasitvijo dosežka čakali nekaj mesecev, dokler niso bili prepričani, da njegovo telo ne bo zavrnilo novega obraza in rok.

DiMeo se je hudo poškodoval v prometni nesreči leta 2018, ko je na poti iz službe zaspal za volanom, njegov avtomobil pa je po trčenju zagorel. Na 80 odstotkih telesa je imel opekline tretje stopnje, izgubil je del prstov, ustnice in veke.

Najprej je bil štiri mesece na oddelku za opekline, nato pa je imel več kot 20 operacij, po katerih pa je lahko le zelo omejeno uporabljal roke in obraz.

Leta 2019 so ga napotili v univerzitetni center NYU Langone, kjer so mu avgusta lani presadili obraz in obe roki. V 23-urnem posegu je po poročanju britanskega BBC sodelovalo več kot 140 zdravstvenih delavcev. Potem je preživel 45 dni na intenzivnem oddelku in še dva meseca v bolnišnici, kjer se je moral med drugim naučiti odpirati oči in uporabljati nove roke.

Di Meo pravi, da mu je presaditev dala drugo priložnost za življenje. Zdaj lahko sam telovadi in si pripravi zajtrk. "To je darilo, ki ga dobiš le enkrat v življenju in upam, da bo družina donatorja nekoliko pomirjena, ko bo izvedela, da del njega živi naprej z menoj," je poudaril.

"Nismo hoteli le operacije, ki bi mu zagotovila boljši videz, temveč smo želeli, da bi vse dobro delovalo, še posebej roke," pa je pojasnil direktor programa za presaditev obraza v bolnišnici Eduardo Rodriguez. Di Mea, ki do pet ur dnevno dela vaje za rehabilitacijo, je označil za najbolj motiviranega bolnika, kar jih je kdaj srečal.

Iz bolnišnice so sporočili, da so obraz in obe roki pred tem presadili dvakrat, a sta bila oba posega neuspešna. En bolnik je zaradi zapletov umrl, enemu pa so morali znova odstraniti roke, ker niso delovale.