STAznanost

Predstavniki univerz za čimprejšnje soglasje k vpisnim mestom, nato tudi za strateški razmislek

Brdo pri Kranju, 4. februarja - Predstavniki univerz so na srečanju s premierjem Janezom Janšo in predstavniki gospodarstva pozvali, naj vlada čim prej poda soglasje k vpisnim mestom na visokošolske zavode, nato pa si lahko vzamejo tudi dovolj časa, da opravijo temeljit strateški razmislek o tem, katera vpisna študijska mesta potrebujemo. Ta je potreben, so se strinjali navzoči.

Rektor Univerze v Mariboru Zdravko Kačič je namreč spomnil, da bodo imeli visokošolski zavodi kmalu informativne dneve, na katerih morajo študentom predstaviti tudi število vpisnih mest v posameznih programih, zato je nujno, da vlada soglasje k vpisnim mestom poda pravočasno. Če tega ne bo naredila, bo pritisk, ki ga v tem času epidemije že tako ali tako doživljajo dijaki, še večji, je dejal. Nekateri udeleženci pogovora so sicer nasprotno menili, da večjih težav zaradi tega na informativnih dnevih ne bo.

Kačič je opozoril, da je bil predlog soglasja k vpisnim mestom že usklajen z vlado. Dva meseca so ga namreč usklajevali s pristojnimi ministrstvi, podatki o razpisnih mestih pa so tudi del pogodbe o financiranju, ki jih imajo univerze z državo, je dejal.

Tudi Klavdija Kutnar z Univerze na Primorskem je spomnila, da so na univerzi trenutno v času obravnave nove štiriletne pogodbe o financiranju, pri čemer so ena od prilog tudi pogajanja o številu razpisnih mest. "V letu 2021 se lahko tako skupaj izpogajamo o drugačnem številu razpisnih mest," je dejala.

Tudi rektor Univerze v Ljubljani Igor Papič je menil, da se s podajo soglasja mudi. "Nismo pet minut pred 12. uro, ampak pet minut čez," je dejal.

Janša je povedal, da je vlada predlog soglasja v obravnavo dobila pozno, oseba, ki je za to kriva, pa je bila danes razrešena, je dejal. Zagotovil je, da je vlada predlog do zdaj obravnavala po najhitrejši možni poslovniški formalni proti. "Lahko bi ga dali na sejo mimo procedure in tako kršili pravila, a vlada tega ne dela, ker ministri hočejo vedeti, o čem odločajo," je dejal.

Vlada je s funkcije državnega sekretarja na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport danes razrešila Jureta Gašpariča, na njegovo mesto pa imenovala Mitjo Slavinca.

Predstavniki visokošolskih zavodov in gospodarstva, ki so se udeležili srečanja s premierjem, se sicer strinjajo, da je strateški razmislek o razpisnih mestih potreben, pri njem pa so pripravljeni tudi aktivno sodelovati. Velik del tega razmisleka so sicer opravili že na današnjem srečanju, ki še traja.