STAznanost

Univerza na Primorskem bo pripravila nov pravilnik o sankcioniranju spolnega nadlegovanja

Koper, 5. februarja - Po izpostavljenih očitkih o spolnem nadlegovanju na ljubljanskih fakultetah so te dni z anonimnim pismom na podobno dogajanje opozorili tudi študenti primorske univerze. Rektorica Klavdija Kutnar je že napovedala, da bodo prihodnji teden imenovali delovno skupino za pripravo novega pravilnika za sankcioniranje spolnega nadlegovanja in nasilja.

Kutnarjeva je v odzivu na javno anonimno pismo, ki ga je posredovala medijem, še zapisala, da se zavedajo resnosti problematike in da so v preteklih dneh ponovno pregledali pravilnike in ugotovili, da potrebujejo prevetritev. Ureditev področja bodo zastavili celostno in ob upoštevanju strokovnih in laičnih deležnikov. Dodala je, da si želijo to problematiko urediti na vseh ravneh.

"Anonimna skupnost študentk in študentov Univerze na Primorskem" je v omenjenem pismu opozorila, da se spolno nadlegovanje dogaja tudi na njihovi univerzi. V njem so pozvali vse, ki so bili kadarkoli deležni spolnega nadlegovanja, da se opogumijo, odzovejo in spregovorijo. Lahko se obrnejo tudi na raziskovalno skupino Rezistenca ali na Društvo za nenasilno komunikacijo.

Ne le primorsko, tudi mariborsko univerzo so pozvali, naj pristopita k reševanju odprtih vprašanj. Zapisali so, da želijo opozoriti predvsem na dileme, odprta vprašanja, premalo definirane pravilnike in tudi "na tiho strinjanje večine, ki dopušča, da se spolno nadlegovanje dogaja in da ni sankcionirano". Ob tem so ugotavljali, da je ljubljanska univerza k reševanju teh vprašanj že pristopila, sicer šele pod medijskimi pritiski.

V Sloveniji v teh dneh odmeva zgodba igralke Mie Skrbinac, ki je za Televizijo Slovenija spregovorila o tem, da je bila kot študentka Akademije za gledališče, radio, film in televizijo žrtev spolnega nadlegovanja svojega profesorja. Z očitki o nadlegovanju se sooča tudi Igor Pribac, ki je zaradi njih po odločitvi filozofske fakultete in senata ljubljanske univerze ostal brez vnovične izvolitve v naziv izrednega profesorja. Očitke zavrača, o morebitnem upravnem sporu bo še razmislil.