STAznanost

Cepivo AstraZenece učinkovito proti britanski različici koronavirusa

London, 5. februarja - Oxfordska univerza, ki je skupaj z britansko-švedskim podjetjem AstraZeneca razvila cepivo proti covidu-19, ki naj bi ta konec tedna začelo prihajati v Evropsko unijo, je sporočila, da je njihovo cepivo učinkovito proti britanski različici novega koronavirusa. Ta prevladuje v Veliki Britaniji, vse bolj pa je prisotna tudi v članicah EU.

Iz britanske univerze so danes sporočili, da ugotovitve kliničnih preizkusov v Veliki Britaniji kažejo, da je cepivo "podobno učinkovito" proti britanski različici, kot je proti izvorni.

Analize na podlagi vzorcev, ki so jih odvzeli med lanskim oktobrom in sredino letošnjega januarja, so tudi pokazale, da cepivo "skrajša trajanje razmnoževanja in virusne obremenitve", kar bi lahko pomenilo zmanjšan prenos virusa, je povedal eden od vodij raziskovalcev Andrew Pollard, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Gre sicer za prve ugotovitve, ki jih morajo pregledati še drugi znanstveniki. So pa prve o učinkovitosti tega cepiva proti novim različicam novega koronavirusa, poroča AFP.

Izpostavili so, da preučujejo načine, kako bi cepivo hitro in enostavno spremenili, da bi ščitilo proti novim različicam. Z nadaljevanjem pandemije so namreč pričakovali, da bodo nove različice začele prevladovati in da bodo morali cepivo prilagajati, je povedala druga vodja raziskovalcev Sarah Gilbert.