STAznanost

Evropska komisija s podporo za 1630 raziskovalcev

Bruselj, 8. februarja - Evropska komisija je v okviru dejavnosti Marie Sklodowske-Curie (MSCA) dodelila 328 milijonov evrov individualnih štipendij za podporo 1630 raziskovalcem iz Evrope, so danes sporočili iz Bruslja. Sredstva bodo prejeli podoktorski raziskovalci v akademskem svetu, pa tudi v industriji ter malih in srednjih podjetjih.

Omenjena nepovratna sredstva se financirajo iz programa EU za raziskave in inovacije Obzorje 2020. Raziskovalcem bo z njihovo pomočjo omogočeno delo na projektih, ki obravnavajo svetovne izzive, kot so podnebne spremembe, zdravje in migracije, ter na področjih, pomembnih za misije EU, vključno z rakom, pametnimi mesti, tlemi in zdravimi oceani.

V okviru MSCA so letos pilotno izvedli tudi shemo širitve, ki naj bi spodbudila financiranje raziskovalcev v evropskih državah, ki so doslej v dejavnosti slabše zastopane. Rezultat je 46 dodatnih štipendij v teh državah.

"Danes bolj kot kadar koli prej potrebujemo raziskovalne sposobnosti na najvišji ravni, da lahko predvidimo, zaznamo in naslovimo globalne izzive, pa tudi komuniciramo znanstvene dokaze različnim disciplinam in širši skupnosti," je dejala evropska komisarka za inovacije in raziskave Mariya Gabriel.

To je sicer zadnji razpis za takšne štipendije v okviru programa Obzorje 2020. V prihodnje bo za to, da bodo dejavnosti Marie Sklodowske-Curie še naprej bistveni del evropskega raziskovalnega prostora, skrbel program Obzorje Evropa, so še dodali v Bruslju.