STAznanost
Humanistika in družboslovje

Na Poljskem se morata raziskovalca holokavsta opravičiti zaradi netočnosti v knjigi

Varšava, 9. februarja - Poljsko sodišče je danes odločilo, da se morata poljska zgodovinarja, ki proučujeta holokavst, opravičiti zaradi netočnih informacij v svoji strokovni knjigi. Tožnica je sicer zahtevala tudi odškodnino, a je sodišče to zavrnilo. Sodba še ni pravnomočna, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Znana poljska profesorja zgodovine Barbara Engelking in Jan Grabowski sta leta 2018 izdala knjigo z naslovom Dalej jest noc oziroma v prevodu Še vedno je noč, v kateri pišeta o preganjanju judov na območju današnje Poljske pod nemško okupacijo.

Zgodovinarja je tožila nečakinja nekega nekdanjega lokalnega uradnika z vzhoda Poljske, ki meni, da sta očrnila spomin na njenega strica. Zapisala sta namreč, da je lokalni uradnik kriv za smrt več kot 20 judov, ki so se skrivali v gozdu in so bili predani Nemcem. V povojnem procesu je bil oproščen, potem ko je judinja, ki je bila priča temu dogodku, pričala njemu v prid. O tem pa avtorja v knjigi ne pišeta.

Tožnica je zahtevala javno opravičilo Engelkingove in Grabowskega ter okoli 22.500 evrov odškodnine. A je sodišče zahtevo za odškodnino zavrnilo.

Zgodovinarji in strokovnjaki za holokavst z vsega sveta so izrazili zaskrbljenost ob sojenju svojih poljskih kolegov. Bojijo se zastraševanja raziskovalcev.