STAznanost

Mednarodni dan žensk in deklet v znanosti letos na temo znanstvenic v prvih vrstah boja proti covidu-19

Ljubljana, 11. februarja - Po svetu se danes obeležuje mednarodni dan žensk in deklet v znanosti, katerega namen je doseči polno in enako udeležbo žensk in deklet v znanosti. Letošnji mednarodni dan naslavlja temo znanstvenic v prvih vrstah boja proti covidu-19.

Kot so zapisali na spletni strani Unesca, je pandemija covida-19 opozorila na ključno vlogo raziskovalk na različnih ravneh boja proti covidu-19, od napredka na področju znanja o virusu in razvoja orodij za testiranje pa vse do razvoja cepiv.

Po drugi strani pa je pandemija imela tudi pomembne negativne učinke na znanstvenice, še posebej na tiste na začetku kariere. Prispevala je k povečanju obstoječega razkoraka med spoloma ter razkrila razlike med spoloma na področju znanosti. Vse to je po mnenju Unesca potrebno nasloviti z novimi politikami, iniciativami in mehanizmi za podporo žensk in deklet v znanosti.

Omenjene teme bodo naslovili tudi v okviru letošnjega krovnega dogodka mednarodnega dne z naslovom Ženske znanstvenice v prvih vrstah boja proti covidu-19, ki bo potekal na spletu. Dan bo s spletnim dogodkom Onkraj meja: Enakost v znanosti za družbo obeležila tudi organizacija Združenih narodov.

Ob mednarodnem dnevu na vlogo znanstvenic pri reševanju izzivov današnjega sveta ter na pomen enakosti spolov v znanosti opozarjajo tudi v okviru nacionalnega progama L'Oréal-Unesco Za ženske v znanosti. Čeprav se delež žensk v raziskovalni dejavnosti v zadnjih letih veča, je namreč pot do enakopravnosti še vedno dolga, menijo.

Po svetu je žensk znanstvenic le 29,3 odstotka, na ravni Evropske unije 41 odstotkov, v Sloveniji pa je po zadnjih dostopnih podatkih Statističnega urada RS delež žensk v raziskovalni dejavnosti za leto 2016 znašal precej pod povprečjem EU, le 34,5 odstotka, so zapisali.

Nosilca programa L'Oréal Adria in Nacionalna komisija za Unesco, ki v Sloveniji že 15 let s štipendijami podpirata mlade raziskovalke, verjameta, da dosežki žensk v znanosti izboljšujejo svet prihodnosti. Doslej so v Sloveniji podprli že več kot 40 znanstvenic. V letošnjem jubilejnem letu bodo poleg treh novih podeljenih štipendij skrbeli tudi za prepoznavnost dosežkov znanstvenic s kampanjo osveščanja Abeceda znanosti, so zapisali.

Resolucijo, s katero je bil vzpostavljen mednarodni dan žensk in deklet v znanosti, je sprejela Generalna skupščina Združenih narodov leta 2015. Dan promovira udeležbo žensk in deklet v znanosti ter doseganje enakopravnih možnosti žensk znotraj znanstvene skupnosti.