STAznanost
Naravoslovje in tehnika

Covidna matematika: Vsega novega koronavirusa na svetu ni več kot za pločevinko kokakole

London, 10. februarja - Če bi zbrali ves novi koronavirus, ki trenutno kroži po svetu in povzroča pandemijo covida-19, bi ga lahko brez težav spravili v eno samo majhno pločevinko kokakole, je izračunal britanski matematik in s tem dobro ponazoril, kako lahko nekaj tako izredno majhnega, kot je virus, povzroči tako veliko gorja.

Izračuna se je lotil matematik Kit Yates z univerze v britanskem Bathu, na svoji spletni strani poroča agencija Reuters.

S pomočjo podatkov o širjenju okužb z novim koronavirusom po vsem svetu ter ocen o t. i. virusni obremenitvi je Yates najprej izračunal, da je na svetu v nekem trenutku približno dva kvintilijona - ali dve milijardi milijard - virusnih delcev sars-cov-2.

Ob upoštevanju, da naj bi bil premer sars-cov-2 v povprečju približno sto nanometrov oziroma sto milijardink metra, je nato izračunal prostornino virusa.

In v zadnjem koraku se je ob upoštevanju dodatnih faktorjev - kot na primer da med okroglimi delci, ko jih zložimo skupaj, ostajajo vrzeli ter da površje novega koronavirusa prekrivajo bodice proteina S - prebil do zaključka, da je skupna prostornina vsega virusa še vedno manjša od majhne, 330-mililitrske pločevinke kokakole, piše Reuters.