STAznanost

Po svetu v uporabi sedem cepiv proti covidu-19

piše Sara Kovač

Ljubljana, 16. februarja - Takoj po pojavu novega koronavirusa so se farmacevtska podjetja lani z izjemno hitrostjo lotila razvoja ustreznega cepiva in manj kot leto dni pozneje se je z najbolj uspešnimi marsikje že začelo cepljenje. Trenutno je v uporabi sedem cepiv, ki se v marsičem razlikujejo.

ZDA, Rock Island. Cepivo proti covidu-19, ki ga je razvilo ameriško podjetje Moderna. Foto: dpa/STA Arhiv dpa/STA

ZDA, Rock Island.
Cepivo proti covidu-19, ki ga je razvilo ameriško podjetje Moderna.
Foto: dpa/STA
Arhiv dpa/STA

Belgija, Puurs. Cepivo proti covidu-19 ameriškega Pfizerja in nemškega BioNTecha. Foto: Pfizer

Belgija, Puurs.
Cepivo proti covidu-19 ameriškega Pfizerja in nemškega BioNTecha.
Foto: Pfizer

Rusija, Moskva. Rusko cepivo Sputnik V proti covidu-19. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Rusija, Moskva.
Rusko cepivo Sputnik V proti covidu-19.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

BioNTech/Pfizer

Cepivo nemškega BioNTecha in ameriškega Pfizerja se je izkazalo za 95-odstotno učinkovito.

Osnovano je na inovativni tehnologiji informacijske RNK (mRNK). Vsebuje delček genskega zapisa virusa, ki vsebuje zapis za specifičen antigen. Telesne celice nato s pomočjo tega genskega zapisa proizvedejo antigen, ki izzove imunski odziv.

Za zaščito sta potrebna dva odmerka, načeloma v razmiku treh tednov.

Cepivo je treba hraniti pri temperaturah okoli minus 70 stopinj Celzija, na temperaturah med dvema in osmimi stopinjami je lahko pet dni.

Glede na ugotovitve na podlagi laboratorijskih testov ohranja učinkovitost tudi proti novim različicam novega koronavirusa, čeprav nekoliko šibkejšo pri južnoafriški.

Decembra je bilo odobreno za uporabo v Združenem kraljestvu, kmalu nato pa kot prvo dotlej tudi v ZDA in EU. Odtlej so ga odobrili še v več deset drugih državah.

Cepivo proizvajajo v Nemčiji, Belgiji in v ZDA. Do konca leta načrtujejo proizvodnjo dveh milijard odmerkov cepiva.

Moderna

Cepivo ameriške Moderne je približno 94-odstotno učinkovito.

Prav tako temelji na tehnologiji mRNK, za zaščito pa sta potrebna dva odmerka v razmiku štirih tednov.

Cepivo je mogoče šest mesecev shranjevati pri do minus 20 stopinjah Celzija, do 30 dni pa je stabilno pri temperaturi od dveh do osmih stopinj Celzija.

Cepivo se je v laboratorijski študiji izkazalo za učinkovito tudi proti britanski in južnoafriški različici virusa.

Decembra so kot prva država njegovo uporabo odobrile ZDA, v začetku januarja tudi EU in Združeno kraljestvo.

Cepivo proizvajajo v ZDA, Švici in Španiji. Do konca leta naj bi proizvedli med 600 milijoni in milijardo odmerkov.

AstraZeneca/Univerza v Oxfordu

Učinkovitost cepiva britanskega podjetja se je izkazala za 70-odstotno.

Gre za t. i. vektorsko cepivo, ki vsebuje za človeka nenevaren virus, denimo adenovirus, ki ne more povzročiti bolezni. Vanj vstavijo genski zapis za antigen novega koronavirusa. Posledično vektor proizvede antigen, ga izrazi na svoji površini in na ta način pri osebi sproži imunski odziv. Potrebna sta dva odmerka v razmiku do 12 tednov.

Hrani se pri temperaturah med dvema in osmimi stopinjami Celzija.

Cepivo naj bi bilo učinkovito proti britanski različici, medtem ko naj bi proti južnoafriški ščitilo le v omejeni meri.

Cepivo so decembra odobrili v Združenem kraljestvu, sledile so Indija, Argentina in Brazilija, konec januarja tudi EU.

Podjetje naj bi letos proizvedlo tri milijarde odmerkov cepiva, in sicer na različnih lokacijah, vključno z Veliko Britanijo, Indijo in Brazilijo.

Sputnik V

Cepivo, ki ga je razvil ruski inštitut Gamaleja, se je izkazalo za 91,6-odstotno učinkovito.

Gre za vektorsko cepivo. Potrebna sta dva odmerka v razmiku 21 dni. V liofilizirani obliki se ga shranjuje na temperaturi med dvema in osmimi stopnjami Celzija, sicer pa pri minus 18 stopinjah.

Ruske oblasti so Sputnik V registrirale že avgusta lani, več mesecev pred objavo rezultatov zadnje faze obsežnega kliničnega testiranja. Širše cepljenje z njim so začeli decembra.

Cepivo je bilo odtlej odobreno v prek 20 državah, vključno z Brazilijo, Argentino, Alžirijo, Bolivijo, Srbijo in Iranom. Minuli mesec je kot prva država članica EU cepivo odobrila tudi Madžarska.

Cepivo proizvajajo v Rusiji, v tem mesecu pa naj bi se proizvodnja med drugim začela še v Indiji, Južni Koreji, Braziliji in Kazahstanu.

CoronaVac

Kitajsko podjetje Sinovac je razvilo cepivo CoronaVac, ki temelji na inaktiviranih virusih. Shranjuje se med dvema in osmimi stopinjami Celzija.

Podatki o učinkovitosti še niso jasni, saj je še v tretji fazi testiranja, ki poteka v več državah. Sodeč po rezultatih v Braziliji naj bi bil okoli 50-odstotno učinkovit pri preprečevanju okužbe in 80-odstotno učinkovit pri preprečevanju hujšega poteka bolezni. Potrebna sta dva odmerka.

Za nujno uporabo pri ogroženih skupinah je na Kitajskem odobren od lanskega julija, pogojno dovoljenje za promet je prejelo v začetku meseca.

S SinoVacom so podpisale pogodbe številne azijske države, pa tudi Brazilija in Čile. Indonezija je januarja prav s tem cepivom začela množično kampanjo cepljenja. Dogovore je podjetje med drugim sklenilo še z Brazilijo in Čilom. Za nujno uporabo ga je odobrila tudi Turčija.

Sinopharm

Prvo kitajsko cepivo proti covidu-19, ki je prav tako inaktivirano, je razvilo farmacevtsko podjetje Sinopharm. Pogojno dovoljenje zanj so kitajske zdravstvene oblasti izdale konec decembra.

Cepivo je po navedbah tega podjetja več kot 79-odstotno učinkovito, potrebna sta dva odmerka. Združeni arabski emirati, ki so cepivo odobrili v začetku januarja, navajajo celo 86-odstotno učinkovitost.

Za uporabo cepiva Sinopharma so se medtem poleg Združenih arabskih emiratov odločili še v Bahrajnu, Srbiji in nedavno tudi na Madžarskem.

Covaxin

Cepivo podjetja Bharat Biotech je prvo v Indiji razvito cepivo proti covidu-19, ki je bilo v začetku januarja odobreno za nujno uporabo. Njegova učinkovitost še ni znana.

Gre za inaktivirano cepivo, kar pomeni, da ga sestavljajo mrtvi koronavirusi. Ob vstopu v telo jih imunske celice kljub temu prepoznajo in sprožijo odziv imunskega sistema, ki proizvede protitelesa.

Potrebna sta dva odmerka cepiva, ki se ga lahko shranjuje na temperaturi med dvema in osmimi stopinjami Celzija.

Bharat Biotech želi do konca leta v svojih štirih obratih v Indiji proizvesti 700 milijonov odmerkov cepiva.