STAznanost

Na slovenskih univerzah veseli dodatnega sproščanja ukrepov

Ljubljana/Maribor/Koper, 11. februarja - Sproščanje ukrepov zoper širjenje okužbe z novim koronavirusom ob prehodu v oranžno fazo prinaša novosti tudi za slovenske visokošolske zavode, saj bo od ponedeljka spet dovoljeno izvajanje izpitov in seminarjev do 10 študentov. Čeprav se izpitno obdobje prav te dni zaključuje, so na univerzah veseli dodatnih možnosti izvajanja študijskih procesov.

Kot je za STA povedal rektor ljubljanske univerze Igor Papič, gre za pomemben korak naprej, ni pa bistven, saj se pri njih ta teden izpitno obdobje zaključuje, naslednji teden pa se začenja poletni semester. Bo pa sproščanje vseeno dobrodošlo, saj morajo najprej odpraviti zaostanke, ki so nastali v zadnjih treh mesecih.

Delna sprostitev ukrepov bo po njegovem mnenju vendarle omogočila tudi izvajanje izpitov na fakultetah z omejitvijo do deset ljudi, bolj pomembno spremembo pa pričakujejo šele v rumeni fazi, ko bodo lahko računali na t.i. hibridni sistem, po katerem bi tudi predavanja potekala v predavalnicah s hkratnim vzporednim spletnim prenosom.

"Tisto, kar smo sprostili ob prehodu v rdečo fazo, bi ocenil celo kot pomembnejše od tega, kar bo novega zdaj, saj smo takrat študentom omogočili vsaj najnujnejše obveznosti, pri katerih je potrebna fizična prisotnost. Seveda pa je to še en korak naprej," je dejal Papič.

Po besedah rektorja mariborske univerze in predsednika rektorske konference Zdravka Kačiča je današnje sproščanje za njih gotovo pomembna odločitev. Sicer imajo trenutno izpitno obdobje, a določene aktivnosti se na posameznih fakultetah tudi še izvajajo v manjših skupinah. Z možnostjo druženja do deset ljudi se jim odpirajo možnosti, da lahko ustrezno organizirajo tudi nekatere morebitne zaostale obveznosti in v prostorih fakultet izvajajo izpite tam, kjer je prijavljenih do deset študentov.

"Zelo pomembno je, da takšno stanje vztraja tudi v začetku poletnega semestra, saj bomo tako lahko študijski proces zasnovali tako, da bomo prioriteto dali tistim oblikam izvajanja pedagoškega dela, ki zahtevajo prisotnost v prostorih fakultet," je dejal Kačič.

V ponedeljek tako pri njih še ne bo bistveno bolj živahno, saj predavanj trenutno na fakultetah ni, nekatere obveznosti na posameznih članicah pa so ob vseh omejitvah izvajali že doslej. Tako ali tako izvajajo t.i. hibridni model, ki jim omogoča izvajanje študijskega procesa od popoldne zapore do popolnega sproščanja in karkoli vmes se zgodi, imajo znotraj tega po besedah Kačiča dovolj prostora, da poiščejo optimalne rešitve za čim bolj kakovostno izpeljavo študijskega procesa.

Zelo zadovoljna je rektorica primorske univerze Klavdija Kutnar, sicer tudi predsednica sveta za visoko šolstvo v Sloveniji, saj se z izobraževalnim procesom končno vračajo v bolj normalne tirnice. Čeprav so se tudi z izobraževanjem na daljavo trudili po najboljših močeh, meni, da ničesar ne more nadomestiti neposrednega stika pri predajanju znanja.

"Veseli nas, da epidemiološka slika za naslednjih nekaj tednov kaže, da bomo študente znova lahko srečevali v naših prostorih," pravi Kutnarjeva. V ponedeljek se tudi pri njih začenja drugi semester, a bodo v prostorih univerze, tako kot že ta teden, izvajali predvsem laboratorijske in praktične vaje na fakulteti za vede o zdravju v Izoli in Novi Gorici.

Študijski proces na ostalih članicah se bo z izjemo nekaj manjših individualnih vsebin naslednji teden večino še izvajal na daljavo. S tem želijo študentom predvsem omogočiti mirno vrnitev v Koper, saj je iz regije pri njih zgolj petina vseh študentov, ostali pa prihajajo iz drugih delov Slovenije in tujine. Tako bodo študijski proces v prostorih univerze v večjem obsegu začeli izvajati od 22. februarja, seveda v skladu z navodili v manjših skupinah do deset študentov.

Na začetek dela v živo so pripravljeni, je dejala in dodala, da imajo urejene vse varnostne protokole, od razkuževanja in prezračevanja do rednega testiranja za predavatelje, laborante in ostale sodelavce, ki bodo izvajali pedagoški proces.