STAznanost

Kitajska sonda poslala videoposnetek Marsa

Peking, 12. februarja - Kitajska vesoljska agencija je danes objavila videoposnetek kitajske sonde Tianwen-1 (Vprašanja nebu), ki kroži okrog Marsa. Posnetek so objavili dva dni potem, ko je sonda vstopila v orbito rdečega planeta, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Na videoposnetku, ki ga je objavila kitajska državna televizija CCTV, je videti površje Marsa s kraterji, barva površja planeta pa se spreminja od bele do črne, ko sonda preleti planet v enem Marsovem dnevu, ki traja nekaj minut več kot na Zemlji.

Kitajska sonda je že v začetku februarja poslala prvo fotografijo Marsa. Črno-bela fotografija je prikazala geološke značilnosti planeta, vključno z Marsovim kraterjem Schiaparelli in sistemom kanjonov Valles Marineris.

Pettonska sonda Tianwen-1 je sestavljena iz orbiterja, pristajalnika ter roverja na sočni pogon. Z juga Kitajske so jo proti Marsu izstrelili julija lani.

Kitajska sonda na Mars je zadnji dosežek v kitajskem vesoljskem programu, katerega cilj je tudi vzpostavitev vesoljske postaje s posadko do leta 2022 ter prihod kitajskega astronavta v Luno. Po navedbah AFP se je s tem tekmovanje med ZDA in Kitajsko preneslo tudi v vesolje.

Kitajska je Tianwen-1 izstrelila skoraj istočasno, kot se je začela ameriška misija, ki predvideva pristanek na Marsu maja letos.

Kitajski uspeh v vesolju sovpada tudi s sondo Združenih arabskih emiratov Hope (Upanje), ki je prav tako uspešno vstopila v Marsovo orbito in postala prva medplanetarna misija arabskega sveta.

Kitajski znanstveniki upajo, da bo 240-kilogramski rover sonde Tianwen-1(530-pound) v Marsovem udarnem kraterju Utopija pristal maja. Njen orbiter naj bi trajal Marsovo leto.

Mars se je doslej izkazal za pravi izziv, saj se je večina misij, ki so jih ZDA, Rusija, Evropa, Japonska in Indija poslale na rdeči planet vse od leta 1960, končala neuspešno.

Misija Tianwen-1 ni prvi poskus Kitajske, da bi dosegla Mars. Prejšnja misija skupaj z Rusijo se je leta 2011 predčasno končala zaradi težav po izstrelitvi.