STAznanost
Humanistika in družboslovje

Stonehenge bi lahko bil zgrajen iz kamnov starejšega spomenika

London, 13. februarja - Ostanki antičnega spomenika v Walesu, imenovanega Waun Mawn, nakazujejo, da bi bili lahko kamni, ki so jih uporabili za njegovo postavitev, premaknjeni in uporabljeni za gradnjo slovitega, na seznam Unesca vpisanega neolitskega Stonehengea, ki stoji v bližini Salisburyja, je dognanja raziskovalcev v petek povzela francoska tiskovna agencija AFP.

Velika Britanija, Wiltshire.
Svetišče Stonehenge, predzgodovinski spomenik iz neolitika.
Foto: Xinhua/STA

Raziskovalci z Univerzitetnega kolidža v Londonu (UCL) so v petek naznanili, da so ugotovili nekatere ključne povezave med Stonehengeom, ki datira 3000 let pred našim štetjem, s krogi iz kamenja, imenovanimi Waun Mawn, ki so jih okoli 400 let poprej postavili v 280 kilometrov oddaljenem jugozahodnem Walesu.

Po najnovejših izsledkih, ki bodo še podrobneje predstavljeni v reviji Antiquity, veliki peščenjaki in modri kamni iz Stonehengea izhajajo iz Walesa. Tako obstaja možnost, da so jih antični graditelji premaknili od tam, ko jo njihova družba migrirala proti Salisburyju v Angliji.

Waun Mawn sicer velja za eno najstarejših in tretjo največjo megalitsko gradnjo kamnitih krogov. Regija okrog nje je bila glede na zgodovinske vire pomembna in gosto naseljena vse do leta 3000 našega štetja, ko se je vse skupaj nenadoma končalo.

"Kot bi se nenadoma udrli v tla. Morda je večina populacije migrirala in s seboj odnesla tudi kamne, ki so predstavljali identiteto njihovih prednikov," je besede arheologa iz UCL Mikea Parkerja Pearsona povzela AFP. Parker Pearson pa je razmišljal tudi o možnosti, da je Stonehenge morda zgrajen še iz kamnov katerega drugega spomenika z območja Walesa.

O skladnosti kamnin iz Waun Mawn in Stonehengea med drugim pričajo analize sedimentov iz lukenj, v katerih so kamni, iz obeh lokacij, raziskovalci pa so našli tudi indice, da je bil Stonehenge zgrajen kot kopija spomenika v Walesu. Premer obeh spomenikov je namreč 110 metrov, oba pa sta naravnana na poletni solsticij, še povzema AFP.