STAznanost

Študija: Pri cepljenih v Izraelu Pfizerjevo cepivo 94-odstotno učinkovito

Tel Aviv, 15. februarja - Študija, v kateri je sodelovalo 600.000 cepljenjih Izraelcev, je pokazala, da cepivo proizvajalcev Pfizer in BioNTech nudi 94-odstotno zaščito pred covidom-19, so sporočili iz največjega ponudnika zdravstvenih storitev v Izraelu.

Iz zdravstvene organizacije Clalit Health Services so sporočili, da je v študiji sodelovalo 600.000 ljudi, ki so bili cepljeni z obema odmerkoma Pfizerjevega cepiva, in prav toliko ljudi, ki niso bili cepljeni, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Med cepljenimi so zabeležili 94 odstotkov manj simptomatskih okužb in 92 odstotkov manj primerov hude oblike bolezni kot pri tistih, ki niso bili cepljeni, so zapisali. "Učinkovitost se je ohranila pri vseh starostnih skupinah, tudi pri starejših od 70 let," so dodali.

Sporočili so, da so v študiji sodelovali tisti, ki so drugi odmerek cepiva prejeli najmanj sedem dni pred testiranjem, in da jo bodo v prihodnje še razširili. "Z vsakim tednom bodo rezultati natančnejši," so pojasnili. Natančnost se bo povečala s tem, ko bodo sodelujoče testirali 14 dni ali več po cepljenju z drugim odmerkom.

"Objava preliminarnih rezultatov je namenjena temu, da bi tistim, ki še niso cepljeni, pokazali, da je cepivo visoko učinkovito in da preprečuje hudo obliko bolezni," so poudarili v Clalitu.

V Izraelu, ki ima okoli 9,3 milijona prebivalcev, so doslej s prvim odmerkom cepili 3,8 milijona ljudi, okoli 2,4 milijona jih je prejelo tudi že drugi odmerek. Do konca marca želijo cepiti vse, starejše od 16 let.

Doslej so v tej bližnjevzhodni državi cepili samo s Pfizerjevim cepivom, čeprav so prejeli tudi cepivo ameriškega podjetja Moderna. Za cepljenje skrbijo štirje ponudniki zdravstvenih storitev, med katerimi je največji prav Clalit.

Izrael si je velike količine cepiva zagotovil tudi s tem, ko je z ameriškim farmacevtskim velikanom sklenil dogovor, da bo z njim delil podatke o vplivu cepiva.