STAznanost
Medicina in zdravje

V Franciji prvo rojstvo po presaditvi maternice

Pariz, 17. februarja - V Franciji so zabeležili prvo rojstvo po presaditvi maternice. Porod se je zgodil v petek. Deklica je ob porodu tehtala 1,845 kilograma, so danes sporočili iz bolnišnice Foch v bližini Pariza, kjer skrbijo za novorojenčico in njeno mamo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Primarij ginekologije, porodništva ter reproduktivne medicine v bolnišnici in profesor na univerzi Versailles-Saint-Quentin-en-Yvelines Jean-Marc Ayoubi je ob tem sporočil, da sta tako mama kot dojenčica dobro, sam porod pa je potekal brez težav.

Dodal je, da so doslej po svetu zabeležili okoli 20 rojstev po presaditvi maternice.

36-letna mama, za katero so zgolj sporočili, da ji je ime Deborah, se je rodila brez maternice, kar je posledica sindroma Mayer-Rokitansky-Küster-Hauser, ki prizadene eno od 4500 žensk.

Marca 2019 so ji presadili maternico njene matere, ki je bila takrat stara 57 let. Presaditev je opravila ista ekipa, ki je sodelovala tudi pri petkovem porodu.

"Počakati bomo morali še leto dni, da bomo prepričani, da telo ne bo zavrnilo presajene maternice," je še dejal Ayoubi. Pojasnil je, da presaditev maternice pri Deborah ni bila predvidena za trajno. Dodal je, da naj bi ji začasna presaditev omogočila rojstvo otroka.

Deborah je rodila v 33. tednu nosečnosti.

Prvo rojstvo po presaditvi maternice so zabeležili na Švedskem leta 2014. Zgodilo se je leto dni po presaditvi v primeru, ki je bil dokumentiran v medicinski reviji The Lancet.

V Braziliji so leta 2017 zabeležili rojstvo po presaditvi maternice umrle darovalke. Tudi v tem primeru je ženska, ki so ji presadili maternico, trpela za istim sindromom kot Deborah.

Presaditve maternice in kasnejša rojstva pomenijo upanje za ženske, ki imajo podobne reproduktivne težave in predstavljajo alternativo posvojitvi ali nadomestnemu materinstvu, še piše AFP.