STAznanost

Na Hrvaškem odkrili brazilsko različico novega koronavirusa

Zagreb, 18. februarja - Hrvaški znanstveniki so med analizo 50 vzorcev novega koronavirusa s Hrvaške našli tudi vzorec brazilske različice virusa, so danes sporočili iz zagrebškega inštituta Ruđer Bošković (IRB). Analizirali so vzorce, ki so jih odvzeli med decembrom lani in februarjem letos v Zagrebu, Čakovcu in Osijeku, in pri katerih so potrdili okužbo.

Od skupaj 50 analiziranih vzorcev je v enem potrjena mutacija na proteinu virusa, ki je značilna za brazilsko različico, so zapisali v današnjem sporočilu za javnost IRB.

Kot so dodali, so brazilsko različico potrdili v vzorcu brisa iz Zagreba, ki so ga potrjevali 30. januarja s PCR testom. Kasneje je inštitut pojasnil, da so našli "mutacijo brazilske različice na Hrvaškem".

Potrdili so tudi, da med 50 analiziranimi vzorci niso našli britanske različice novega koronavirusa, ki je sicer bila 10. februarja že potrjena na Hrvaškem.

Hrvaški štab civilne zaščite je medtem sporočil, da so v zadnjih 24 urah ob 6072 opravljenih testih potrdili 365 novih okužb z novim koronavirusom. Umrlo je 24 bolnikov s covidom-19.

Danes objavljeno število novih okužb na Hrvaškem je nekoliko nižje kot prejšnji četrtek, ko so ob opravljenih 6340 testih potrdili 376 novih okužb z novim koronavirusom. Četrtek pred tem je bilo ob 5930 testih 516 novih okužb.

Glede na danes objavljene podatke lokalnih štabov civilne zaščite je bilo v minulih 24 urah v primorsko-goranski županiji 37 okužb. Iz istrske županije poročajo o treh novih primerih. Običajno imajo največje dnevno število novih okužb na območjih Zagreba in Splita.

V državi je trenutno 2291 aktivnih primerov okužbe. V bolnišnicah se zdravi 829 covidnih bolnikov, med njimi 74 na ventilatorjih. V samoizolaciji je 11.475 ljudi. Na Hrvaškem so doslej potrdili skoraj 238.870 okužb z novim koronavirusom. Umrlo je 5399 covidnih bolnikov. Okrevalo je nekaj manj kot 231.180 obolelih. Doslej so testirali 1.288.429 ljudi, je še objavil štab.