STAznanost

Študija: Približno polovica prebivalcev Južne Afrike je bila okužena z novim koronavirusom

Johannesburg, 18. februarja - Približno polovica prebivalcev Južne Afrike je bila okužena z novim koronavirusom, ugotavlja študija južnoafriškega sveta za medicinske raziskave. Virus naj bi poleg tega zahteval veliko več življenj kot po uradnih podatkih.

V Južni Afriki, najhuje prizadeti državi v pandemiji covida-19 na črni celini, so po podatkih omenjenega inštituta od maja lani zabeležili več kot 140.000 dodatnih smrti.

Vodilna zasebna zdravstvena zavarovalnica Discovery ocenjuje, da lahko okoli 90 odstotkov teh smrti pripišejo covidu-19, s čimer bi število smrtnih primerov zaradi te bolezni preseglo 120.000.

Po uradnih podatkih so v državi do zdaj potrdili skoraj 1,5 milijona primerov okužbe in nekaj manj kot 48.500 smrti zaradi covida-19.

Znanstveniki menijo, da so te številke prenizke. Njihove ugotovitve so v veliki meri skladne z raziskavami o prisotnosti protiteles na novi koronavirus.

Minuli teden objavljena študija, v kateri so pregledali skoraj 5000 vzorcev krvi darovalcev iz štirih pokrajin, je ugotovila, da se je od začetka pandemije z novim koronavirusom okužilo med 32 in 63 odstotki sodelujočih posameznikov. Za primerjavo - raven klinično potrjenih primerov je med dvema in tremi odstotki.

Največ protiteles so zabeležili pri posameznikih iz pokrajin Eastern Cape in KwaZulu Natal. Ti dve pokrajini sta bili žarišče drugega vala epidemije v Južni Afriki, ki se je začel decembra lani, poroča francoska tiskovna agencija AFP.