STAznanost

Nacionalni laboratorij doslej potrdil angleško različico v štirih vzorcih

Ljubljana, 19. februarja - Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) je doslej potrdil angleško različico novega koronavirusa v štirih vzorcih. Poleg potrditve pri potniku, ki se je decembra vrnil iz Anglije, so v februarju potrdili tri primere - enega v podravski regiji, dva pa sta iz jugovzhodne regije. Južnoafriške in brazilske različice niso zaznali.

NLZOH pri vsakem desetem vzorcu, pri katerem s PCR testom potrdijo okužbo z novim koronavirusom, analizirajo tudi genom virusa, torej opravijo sekvenciranje. Tega izvaja klinični inštitut za specialno laboratorijsko diagnostiko na pediatrični kliniki Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana, v manjši meri pa se izvaja tudi na dveh oddelkih NLZOH.

Od 1. januarja do 18. februarja so s sekvenciranjem pregledali 930 vzorcev, pri 384 vzorcih so pregledovali prisotnost novih različic samo s sledenjem pomembnih mutacij, pri 551 pa so določili celotne genome.

Angleško različico so do sedaj zaznali pri štirih vzorcih. En primer so potrdili že januarja pri potniku, ki se je decembra vrnil iz Anglije, tri pa so potrdili z nacionalno strategijo sledenja v februarju.

Kot so še dodali, v vzorcih iz diagnostičnih mikrobioloških laboratorijev NLZOH iz vse Slovenije močno prevladuje različica B 1.258.17, ki v posameznih regijah predstavlja od 74 do 92 odstotkov vseh sekvenciranih genomov. Ta različica se pojavlja tudi v drugih državah po svetu, na primer na Češkem, Slovaškem, Danskem, v Avstriji, Švici, itd.

Bolj kužne različice novega koronavirusa v vzorcih, kjer so potrdili okužbo z novim koronavirusom, iščejo tudi na Inštitutu za mikrobiologijo in imunologijo. Pri 576 vzorcih, pri katerih so med 1. in 7. februarjem potrdili okužbo, so v 13 skupinah vzorcev našli vse mutacije, značilne za angleško različico virusa. Zaradi tega sklepajo, da se ta različica širi, so sporočili nedavno.