STAznanost
Naravoslovje in tehnika

Mario Poljak z Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo postal član prestižne akademije

Ljubljana, 24. februarja - Profesor doktor Mario Poljak z Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo Medicinske fakultete v Ljubljani je postal član prestižne Ameriške akademije za mikrobiologijo. Člani akademije so posamezniki z vseh področij mikrobiologije, katerih dosežki so izjemno prispevali k razvoju mikrobiološke znanosti in stroke, so sporočili z inštituta.

Ameriška akademija za mikrobiologijo vsako leto izvoli nove člane. Februarja so izmed 150 nominiranih kandidatov izvolili 65 novih članov, med njimi tudi Maria Poljaka, ki vodi Laboratorij za molekularno mikrobiologijo in diagnostiko hepatitisov in aidsa (HIV) na Inštitutu za mikrobiologijo in imunologijo Medicinske fakultete v Ljubljani.

Novoizvoljeni člani prihajajo iz 11 različnih držav, in sicer Avstralije, Kanade, Kitajske, Francije, Irske, Švedske, Mehike, Singapurja, Velike Britanije, ZDA in Slovenije.

Akademija združuje več kot 2500 članov z vseh področij mikrobiologije, ki delujejo na področju temeljnih in aplikativnih raziskav, poučevanja, javnega zdravstva, industrije ali vladnih služb.

Poljak se je rodil leta 1965 v Osijeku. Diplomiral in magistriral je na Medicinski fakulteti v Zagrebu, doktorsko nalogo pa je zagovarjal leta 1995 na Medicinski fakulteti Univerze v Ljubljani. Specializacijo iz klinične mikrobiologije je zaključil leta 1998. Leta 2006 je bil izvoljen v naziv rednega profesorja za področje mikrobiologije in imunologije.

Med letoma 1990 in 1992 je bil kot mladi raziskovalec zaposlen na Inštitutu za patologijo Medicinske fakultete v Ljubljani. Od leta 1993 je na Inštitutu za mikrobiologijo in imunologijo Medicinske fakultete v Ljubljani zaposlen kot vodja Laboratorija za molekularno mikrobiologijo in diagnostiko aidsa in hepatitisov.

Laboratorij, ki ga vodi, redno ponuja 90 različnih molekularnih in seroloških preiskav in je edini laboratorij v Sloveniji, ki ponuja možnost celovite mikrobiološke obravnave in spremljanja bolnikov, okuženih s HIV in virusi hepatitisa. V laboratoriju se je na področju molekularne mikrobiologije strokovno izpopolnjevalo več kot 50 mikrobiologov, patologov in infektologov iz različnih držav, piše na spletni strani inštituta.