STAznanost

V ljubljanskem botaničnem vrtu s 6. festivalom zvončkov napovedujejo pomlad

Ljubljana, 26. februarja - Danes se je v Botaničnem vrtu Univerze v Ljubljani začel tridnevni festival zvončkov, ki letos poteka že 6. leto. Poleg ogleda zvončkov in razstave z izdelki otrok, ki bo možen v vrtu, bo letos del festivala potekal prek spleta. Danes bo tako moč prek spleta prisluhniti predavanjem o zvončkih v kulturi in slovenskih zvončkih v svetu.

Kot je za STA povedal direktor botaničnega vrta Jože Bavcon, so države s toliko zvončki, kot jih vsako leto cveti v Sloveniji, redke, zato smo v evropskem prostoru znani in cenjeni po zvončkih. Številni tujci, ki so v preteklih letih prišli na festival v Slovenijo, niso mogli verjeti, koliko zvončkov imamo, je dejal Bavcon.

"To je zaklad Slovenije, ki ga zato, ker ga imamo toliko, ne znamo ceniti," je še dodal. Ob tem je opozoril, da so zvončki zaščitena vrsta in da jih ne smemo množično nabirati. V naravi jih je dovoljeno nabrati toliko, kolikor lahko držimo med tremi prsti. Prepovedano pa jih je izkopavati.

Zvončki sicer najbolje uspevajo, ko so dnevne temperature nad ničlo in pod desetimi stopinjami Celzija. Če pa so temperature več dni visoke, je njihovo cvetenje zelo kratkotrajno. "Dobesedno zasušijo se, sonce jih zažge," je pojasnil Bavcon.

Po drugi strani po bo letos zaradi toplejših temperatur, ko preletava več čebel, tudi oprašenih več zvončkov, je dodal. "Samo cvetenje pa bo kratkotrajnejše, to je narava, ki je vsako leto malo drugačna," je še pripomnil direktor botaničnega vrta.

V smislu temperaturnih nihanj pa tudi v smislu odpornosti na invazivne rastline so zvončki odporna vrsta, a moramo po besedah Bavcona kljub temu poskrbeti, da bomo ohranili za Slovenijo značilno razširjenost zvončkov.