STAznanost

IEA svari pred naraščanjem izpustov v energetskem sektorju

Pariz, 2. marca - Izpusti, ki jih ustvari svetovni energetski sektor, so se lani v primerjavi z 2019 predvsem zaradi koronske krize zmanjšali za 5,8 odstotka oz. skoraj dve milijardi ton ogljikovega dioksida. To je največje zmanjšanje doslej, ugotavlja Mednarodna agencija za energijo (IEA). Ker pa emisije spet močno naraščajo, IEA poziva k sprejetju ukrepov.

Ker so izpusti po lanskem največjem zmanjšanju v zgodovini spet začeli strmo naraščati, IEA svari, da bodo skupni lanski učinki izničeni, poročajo tuje tiskovne agencije.

Lani so se izpusti v energetiki v svetu zmanjšali za približno toliko, kot jih ustvari energetski sektor v EU. Približno polovica tega zmanjšanja je bila posledica manjše porabe goriva v cestnem prometu in letalstvu. V IEA so sicer računali, da se bodo izpusti lani zmanjšali še bolj, in sicer za okoli sedem odstotkov.

Najnižjo raven so dosegli aprila lani, nato pa znova začeli naraščati. Decembra lani so bile svetovne emisije, ustvarjene v energetskem sektorju, za dva odstotka ali približno 60 milijonov ton višje kot decembra predlani, so opozorili v IEA.

"Povečanje svetovnih emisij ogljikovega dioksida ob koncu lanskega leta je resno opozorilo, da nismo storili dovolj za pospešitev prehoda na čisto energijo po vsem svetu," je opozoril izvršni direktor IEA Fatih Birol. Če se stvari v največjih svetovnih gospodarstvih ne bodo spremenile, se bodo izpusti letos močno povečali.