STAznanost

V Škocjanskem zatoku tudi hotel za žuželke

Koper, 3. marca - V naravnem rezervatu Škocjanski zatok pri Kopru je zrasel hotel za žuželke. Gre za objekt iz naravnih materialov, ki različnim vrstam žuželk nudi primeren prostor za gnezdenje. Kot opozarjajo v Društvu za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (DOPPS), je takih primernih območij v naravi zaradi človekovih posegov vse manj.

Osnovna struktura "hotela" je narejena iz lesa, posamezni elementi pa so iz lesa, trsja, bambusa, storžev, opek, sena in podobno. V kose lesa in vejice so navrtane luknjice, trsje in bambus pa že imata votla stebla. Številne žuželke v luknjice, votla stebla, prazne polžje hišice in druge strukture odlagajo svoja jajčeca. Hotel za žuželke je postavljen v bližini učne poti, da si ga lahko obiskovalci varno ogledajo, saj čebele samotarke in druge žuželke, ki bodo v hotelu gnezdile, niso nevarne, so za STA pojasnili v DOPPS, ki upravlja omenjeni naravni rezervat.

V kratkem bodo ob rastline postavili označevalne tablice, ob hotelu pa namestili interpretativno tablo z izobraževalno vsebino s podrobnejšimi informacijami. "S hotelom za žuželke in zasaditvami želimo obiskovalce osveščati o pomenu in ogroženosti žuželk, predvsem divjih opraševalcev, ter izboljšati njihovo znanje glede prepovedi nabiranja in trganja rastlin na območju rezervata," so dodali v društvu.

Opraševanje in opraševalci so namreč ključnega pomena za delovanje ekosistema in ena od najbolj pomembnih ekosistemskih storitev za človeka. Tako hotel kot tudi gredica z nektarskimi rastlinami bosta ob interpretaciji in razlagi vodičev dodatno popestrila in obogatila izkušnje obiskovalcev, ki se odločijo za vodeni ogled Škocjanskega zatoka.

S hotelom za žuželke želijo privabiti opraševalce in številne druge žuželke, ki se hranijo z žuželkami, ki na vrtovih povzročajo škodo. Hotel lahko v svojem vrtu sicer postavi prav vsak in tako v svoj vrt privabi številne koristne žuželke - bodisi opraševalce, ki bodo oprašili sadno drevje in zelenjavo, bodisi žuželke, ki se hranijo s škodljivimi žuželkami, so še izpostavili v DOPPS.

Hotel za žuželke je nastal v okviru pilotne akcije projekta IMPRECO iz programa Interreg Adrion 2014-2020, namenjene izboljšanju razumevanja in izkušenj obiskovalcev pri spoznavanju in doživljanju narave v naravnem rezervatu Škocjanski zatok ob izzivih, ki jih ima naravni rezervat v urbanem okolju. Okolico hotela so v letu 2020 s finančno pomočjo sredstev Sklada za podnebne spremembe uredili in zasadili z nektarskimi rastlinami, zelišči in dišavnicami ter avtohtonimi grmovnimi vrstami, kot sta glog in rdeči dren.

Zaradi veljavnih ukrepov ob epidemiji covida-19 center za obiskovalce naravnega rezervata zaenkrat ostaja zaprt, učna pot z opazovališči in parkirišče za obiskovalce v času obiska pa sta trenutno odprta. Do vključno petka bo rezervat odprt po skrajšanem urniku.