STAznanost

Enoletne lekcije covida-19: Posledice so lahko dolgoročne

Ljubljana, 9. marca - Ob začetku epidemije covida-19 pri nas se še ni točno vedelo, katere vse posledice pušča covid-19 pri tistemu, ki ga preboli. Hitro pa se je pokazalo, da so posledice hudega poteka bolezni pri večini bolnikov težke, okrevanje traja mesece. A tudi lahek in zmeren potek covida-19 lahko pusti dolgoročne posledice, opozarja infektolog Janez Tomažič.

Bolnikom, ki imajo zelo hud potek covida-19, pusti bolezen posledice zlasti na pljučih, pri čemer lahko pride do fibroze (brazgotinjenja pljuč), zamašitve žil v pljučih, prizadeti pa so lahko tudi številni drugi organi, je v pogovoru za STA pojasnil infektolog z Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana Tomažič.

Bolniki, ki so kritično bolni in so se zdravili v enotah intenzivnega zdravljenja tudi več tednov, imajo prizadete številne organe in tkiva, zato je njihova rehabilitacija zelo naporna ter zahteva sodelovanje številnih strokovnjakov s področja interne medicine, psihiatrov, specialistov s področja somatske rehabilitacije itd., saj je okrevanje po bolezni zelo kompleksno in dolgotrajno. Bolnike premestijo oz. jih družinski zdravniki napotijo v Univerzitetni rehabilitacijski inštitut Soča ali pa v zdravilišča, saj ob odpustu iz bolnišnice denimo sploh ne morejo hoditi, pravi Tomažič.

V doslej največji raziskavi z najdaljšim trajanjem spremljanja zdravstvenega stanja bolnikov, ki so bili odpuščeni iz bolnišnice po prebolelem covidu-19, so ugotovili, da je po šestih mesecih po začetku bolezni večina bolnikov potrdila vsaj en prisoten simptom, zlasti izčrpanost, utrujenost ali mišično oslabelost, zasoplost, težave s spanjem in tesnobo ali depresijo.

"Priznati moramo, da šele začenjamo razumeti dolgoročne posledice in zaplete, ki jih lahko povzroči virus, vključno s krvnimi strdki v žilah (tromboze, embolije), nevrokognitivnimi motnjami, nevrološkimi (motnje požiranja, govora, termoregulacije itd.) in duševnimi težavami (motnje spomina, razpoloženja, pozornosti itd.), okvarami srca in pljuč (bolečina v prsih in tesnobnost, palpitacije, kašelj, težko dihanje), motnjami voha in okusa, okvarami ledvic, jeter, črevesja (driska, slabost), mišic in drugih organov in tkiv ter tudi negativnimi posledicami za spolno življenje moških (erektilne motnje). Mnogi bolniki tudi mesece trpijo zaradi težav, čeprav so bili pred okužbo povsem zdravi," pojasnjuje Tomažič.

V ambulante prihajajo bolniki, ki pravijo: Prebolel sem covid-19, zdaj pa ne morem več nič - sem zadihan, utrujen, brez energije, pojasnjuje Tomažič in dodaja, da imajo vsako leto izkušnje s spomladanskimi posledicami različnih v obdobju zime prebolelimi virusnimi okužbami dihal, vendar niso tako izrazite, dolgotrajne in "boleče" kot pri covidu-19.

"Potrebujemo čas in več raziskav, da bomo bolezen bolje razumeli," dodaja infektolog in predavatelj na ljubljanski medicinski fakulteti. Zato poudarja, da je tudi to eden od argumentov, da se ljudje pazijo pred okužbo z novim koronavirusom. Lahko bodo namreč akutno fazo bolezni zlahka preboleli, bodo pa imeli potem "covidni rep, ki maha še dolgo".

V Sloveniji so prvi primer okužbe z novim koronavirusom potrdili 4. marca lani, 12. marca je bila prvič razglašena epidemija.