STAznanost

Študija: Južnoafriška različica novega koronavirusa ščiti proti drugim mutacijam virusa

Johannesburg, 3. marca - Ljudje, ki so se okužili s t.i. južnoafriško različico novega koronavirusa, so bolje imunsko zaščiteni pred drugimi mutacijami virusa, je pokazala nova študija južnoafriških znanstvenikov. Njihove ugotovitve vzbujajo upanje, da bi cepiva, prilagojena južnoafriški različici virusa, lahko ščitila ljudi pred drugimi mutacijami novega koronavirusa.

Različica 501Y.V2, ki so jo konec lanskega leta prvič odkrili v Južni Afriki, je v tej državi sprožila drugi val epidemije covida-19. Zaradi nje so tamkajšnje oblasti februarja preložile začetek cepljenja proti covidu-19 s cepivom britansko-švedskega podjetja AstraZeneca. Za to so se odločili, ko je študija pokazala, da to cepivo nudi zgolj "minimalno" zaščito pred blagim do zmernim potekom covida-19 po okužbi z južnoafriško različico.

Nova študija, ki so jo znanstveniki predstavili danes, pa kaže, da plazma okuženih z južnoafriško različico "dobro nevtralizira" nekatere druge variante virusa. Med njimi so tiste iz prvega vala epidemije in nekatere bolj nalezljive različice novega koronavirusa, kot je brazilska. To je na srečanju preko video konference izpostavil tudi virolog Tulio de Oliveira, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Južnoafriški minister za zdravje Zweli Mkhize pa je preko videokonference ocenil, da so ugotovitve znanstvenikov "dobra novica za vse", saj bi lahko prispevale k boljšemu nadzoru nad pandemijo covida-19.