STAznanost
Humanistika in družboslovje

Ljubljanska ekonomska fakulteta praznuje 75 let

Ljubljana, 8. marca - Ekonomska fakulteta Univerze v Ljubljani praznuje 75 let, saj je bila ustanovljena na današnji dan leta 1946. Doslej je na njej diplomiralo 41.820 študentov, 9545 študentov je magistriralo, 493 jih je pridobilo doktorat znanosti. Fakulteta leto začenja z dobrodelnim projektom 3C - ustvarjamo, povezujemo, spreminjamo, so sporočili s fakultete.

Fakulteta se lahko danes pohvali s tremi najpomembnejšimi priznanji odličnosti (EQUIS, AACSB in AMBA) ter uvrstitvijo med 90 najboljših poslovnih šol v Evropi na lestvici Financial Timesa. Gre za priznanja najvišje kakovosti, ki utrjujejo mednarodno prepoznavnost fakultete ter ugled in zaposljivost njenih diplomantov.

Fakulteta je v letih svojega delovanja ustvarila številne povezave s poslovno skupnostjo in širšim družbenim okoljem, ki se kažejo v vpetosti predstavnikov podjetij in drugih organizacij v fakultetno skupnost in v njihovi aktivni vlogi pri upravljanju fakultete. Alumni klub fakultete šteje več kot 9000 aktivnih članov.

V preteklih letih je fakulteta dosegla več odmevnih dosežkov. Leta 2017 je tako Evropska komisija njen magistrski program Turistični management označila za "zgodbo o uspehu". Istega leta je fakulteta vzpostavila Listino raznolikosti Slovenija, ki jo je podpisalo prvih 59 slovenskih organizacij, med njimi tudi Ekonomska fakulteta, ki se je s tem zavezala vrednotam raznolikosti, vključenosti in enakosti.

Leto kasneje je bil magistrski program International Master in Business and Organisation prvič uvrščen na prestižno lestvico Financial Timesa med najboljše magistrske programe managementa na svetu. Fakulteta pa se je kot edina poslovno-ekonomska šola iz Slovenije prvič uvrstila med 95 najboljših poslovnih šol v Evropi po lestvici Financial Timesa.

Leta 2019 je fakulteta 20. organizirala poletno šolo Ljubljana Summer School, v kateri so v 20 letih gostili preko 4000 študentov z vsega sveta. Letos je fakulteta prejela nagrado Slovenske znanstvene fundacije Prometej znanosti za odličnost v komuniciranju.

Ekonomska fakulteta je ob obletnici vzpostavila posebno jubileju posvečeno spletno stran, v 76. leto pa fakulteta vstopa z dobrodelnim projektom 3C - ustvarjamo, povezujemo, spreminjamo (Create, Connect, Change). S projektom študente in akademsko skupnost spodbujajo k razmišljanju in ravnanju, ki prispevata k trajnim rešitvam ter napredku in pozitivnim družbenim spremembam. Projekt ima tudi dobrodelno noto, saj bo del prodaje namenjen nakupu računalniške opreme za študente. Današnji praznik bodo obeležili z dogodkom z naslovom Pogled v kristalno kroglo.