STAznanost

Na Otoku začeli študijo z namerno okužbo prostovoljcev s koronavirusom

London, 7. marca - Velika Britanija je postala prva država, ki bo zdrave prostovoljce v okviru t. i. študije o človeških izzivih namenoma okužila s koronavirusom, je danes potrdilo tamkajšnje ministrstvo za zdravje. Cilj študije je pospešiti razvoj cepiv in zdravil proti covidu-19, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Kot je za dpa pojasnila tiskovna predstavnica ministrstva za zdravje, bodo skrbno izbrane prostovoljce virusu izpostavili v varnem in nadzorovanem okolju, zdravniki in znanstveniki pa jih bodo 24 ur na dan spremljali in skrbeli zanje.

Za študijo bodo znanstveniki izbrali do 90 mladih in zdravih prostovoljcev, za katere sklepajo, da ne bodo zboleli za hujšo obliko covida-19.

Prva skupina prostovoljcev je v bolnišnici Royal Free v Londonu v soboto že začela s postopkom v okviru študije. Cilj študije pa je raziskati odziv imunskega sistema na virus in odziv delcev virusa na okolje.

Podobne študije so v preteklosti že izvajali pri raziskavah cepljenja proti gripi ali malariji. V njih so bili zdravi ljudje izpostavljeni patogenom, vendar pa je šlo v teh primerih za preizkus potencialnega zdravila, ki so ga pred tem prejeli.

Nad takšnimi študijami pa niso navdušeni nemški znanstveniki, saj da okužbe v laboratoriju ne gre primerjati s tistimi v resničnem življenju. Nemško združenje farmacevtskih podjetij je obenem ocenilo, da so takšne študije neetične in bi lahko prinesle izkrivljene rezultate. Izvajajo jih namreč na mladih in zdravih ljudeh, ugotovitve pa morda za starejše ne bodo veljale.