STAznanost

Farmacevtske družbe razvijajo različice cepiva proti covidu-19 za nove mutacije virusa

Ljubljana, 8. marca - Farmacevtske družbe z registriranimi cepivi proti covidu-19 so že začele razvijati različice cepiv, ki bi učinkovale proti novim različicam virusa. Ker so njihova cepiva proti covidu-19 že registrirana, je postopek pred Evropsko agencijo za zdravila krajši. Zato lahko hitro pričakujemo nove različice obstoječih cepiv, je povedal Borut Štrukelj.

Ljubljana, vlada. Novinarska konferenca o aktualnem stanju glede bolezni covid-19. Redni profesor na ljubljanski fakulteti za farmacijo Borut Štrukelj. Foto: Anže Malovrh/STA

Ljubljana, vlada.
Novinarska konferenca o aktualnem stanju glede bolezni covid-19.
Redni profesor na ljubljanski fakulteti za farmacijo Borut Štrukelj.
Foto: Anže Malovrh/STA

Ljubljana, vlada. Novinarska konferenca o aktualnem stanju glede bolezni covid-19. Redni profesor na ljubljanski fakulteti za farmacijo Borut Štrukelj. Foto: Anže Malovrh/STA

Ljubljana, vlada.
Novinarska konferenca o aktualnem stanju glede bolezni covid-19.
Redni profesor na ljubljanski fakulteti za farmacijo Borut Štrukelj.
Foto: Anže Malovrh/STA

Družbe Moderna, Pfizer-BioNTech in AstraZeneca že razvijajo različice cepiv, tako da bodo mutacije, ki se pojavijo na novem koronavirusu, vključene v gensko informacijo DNK ali RNK cepiva, je na današnji novinarski konferenci o covidu-19 povedal Borut Štrukelj s Fakultete za farmacijo Univerze v Ljubljani. Na ta način razvijajo cepiva, ki bodo učinkovala tudi proti novim različicam novega koronavirusa.

Kot je pojasnil, ima Evropska agencija za zdravila (Ema) pri tem natančen protokol. Ker so ta cepiva že registrirana, morajo farmacevtske družbe narediti kratko primerjalno študijo med serijami ter kratko klinično študijo, kjer se spremlja nastanek protiteles, ni pa jim treba narediti nobenih predkliničnih raziskav.

To v praksi pomeni, da lahko proizvajalci nekaj serij naredijo v treh do štirih tednih, nato si bo verjetno Ema vzela mesec dni. "Zato lahko hitro pričakujemo nove različice obstoječih cepiv," je povedal Štrukelj.

Predlog je, da se ta cepiva ne bi uporabljala samostojno, ampak v mešanici z osnovnim cepivom proti covidu-19. "Tako zaradi količine, saj bo novih različic premalo, kot tudi zato, ker osnovno cepivo nudi generalno relativno dobro zaščito," je pojasnil.

Cepivo družbe Johnson & Johnson, za katerega naj bi po pričakovanjih Ema v četrtek dala zeleno luč, se je po Štrukljevih pojasnilih v ZDA izkazalo, da je 72-odstotno učinkovito, pri čemer je bila v študijo vključena tretjina starejših od 61 let. V Južni Ameriki je bilo to cepivo 66-odstotno učinkovito, v Južni Afriki pa so beležili 57-odstotno učinkovitost. Ta zaščita je še vedno zelo velika, je povedal.

Če bo Ema v četrtek dala pozitivno mnenje cepivu Johnson & Johnson, bi evropski direktorat za zdravje lahko že v petek dal pozitivno mnenje in bi hitro lahko prišlo do distribucije. Tako pričakujejo, da bi bilo to cepivo v Sloveniji v mesecu dni, je dejal Štrukelj. Gre sicer za vektorsko DNK cepivo, ki je zelo podobno cepivom Sputnik V in cepivu AstraZenece.

Ema opravlja tudi tekoči pregled cepiva Curevac, ki prav tako temelji na informacijski RNK, kot denimo cepivi Pfizerja in Moderne. Poleg tega je 4. marca agencija sprejela del dokumentacije za rusko cepivo Sputnik V, glede katerega prav tako poteka tekoči pregled. Po Štrukljevih pojasnilih je proizvajalec cepiva obljubil, da bo vso dokumentacijo z vsemi predkliničnimi, kliničnimi in drugimi deli študij Emi dostavil, ko bo zbrana v celoti. V pregledu ima tudi cepivo Novavax iz ZDA, ki temelji na vnosu antigena.

Ob tem je dodal, da opaža, "da nas bo večina veselih, če bomo lahko prišli do katerega koli učinkovitega cepiva".