STAznanost

Ljubljanska ekonomska fakulteta z okroglo mizo obeležila svoj jubilej

Ljubljana, 8. marca - Ekonomska fakulteta je ponosna članica ljubljanske univerze, ki skupaj z ostalimi članicami izobražuje, raziskuje in prenaša znanje v povezavi s poslovno prakso, je ob 75-letnici fakultete dejala dekanja Metka Tekavčič. Verjame, da bodo tudi v prihodnje uspešno izvajali svoje poslanstvo oz. ustvarjali, povezovali in spreminjali akademski svet.

Ekonomska fakulteta je današnji praznik zaznamovala z okroglo mizo z naslovom Pogled v kristalno kroglo. V nagovoru udeležencem je dekanja fakultete Metka Tekavčič izpostavila dobrodelno akcijo, ki "dobro ponazarja, kar počnejo".

V sodelovanju z zagonskim podjetjem, ki zaposluje tudi veliko njihovih diplomantk in diplomantov, so oblikovali posebne zapestnice, ki pojasnjujejo, da na fakulteti ustvarjajo, povezujejo in spreminjajo. Ker je fakulteta močno vpeta tudi v mednarodno skupnost, so akciji, katere del izkupička bo namenjen nakupu računalniške opreme, dali angleške začetnice 3C - Create, Connect in Change, je dejala.

Dekanja je sicer vesela, da je bilo danes na dogodku veliko tudi tistih, ki so prispevali svoj kamenček v mozaiku uspešne zgodbe fakultete, ki so jo gradile generacije. Zelo si želi, da bi takrat, ko bo fakulteta praznovala katerega od nadaljnjih pomembnih jubilejev, lahko rekli, da je v naslednjih 25 letih naredila toliko korakov, kolikor jih je v sedanjih 75 letih.

"Fakulteta in univerza smo ljudje, ki potrebujejo družbene stike. Zato si zelo želim, da bi naslednje jubileje lahko praznovali tako, da si bomo pogledali v oči, se nasmehnili, si morda kaj prijetnega povedali in se tu in tam tudi objeli," je povedala.

Zahvalila se je številnim generacijam profesoric in profesorjev, študentk in študentov ter predstavnikom poslovne skupnosti, ki so sooblikovali fakulteto. "Še posebej gre zahvala vsem dosedanjim dekanom, ki so s svojo odprtostjo in širino omogočili, da je fakulteta šla po hitri poti in delala velike korake in da je danes tu, kjer smo," je dodala Tekavčičeva. Kakšna bo ekonomska fakulteta prihodnosti, je po njenem mnenju odvisno od vseh, ki jo soustvarjajo.

Na okrogli mizi so svoje pozitivne zgodbe predstavile uspešne podjetnice in ekonomistke: partnerka in vodja področja poslovnega svetovanja v KPMG Slovenija Nevenka Kržan, izredna profesorica Aleksandra Gregorič iz Copenhagen Business School (CBS), ustanoviteljica in predsednica LLK Business Consulting iz New Yorka Lučka Lucija Klanšek in profesorica Tamara Pavasović Trošt s fakultete.

Govorili so tudi o prihodnosti fakultete. Eden od alumnov, nekdanji evropski komisar za okolje Janez Potočnik, ki zdaj sopredseduje mednarodnemu panelu ZN za vire, je prepričan, da bo prihodnost "trajnostna ali pa je ne bo, tudi na ekonomski fakulteti".

Z njim so se strinjale sogovornice, a opozorile, da se z vidika ekonomske fakultete študentom mora ponuditi najsodobnejša znanja, jih spodbujati h kritičnemu razmišljanju in omogočiti več neposrednega sodelovanja s podjetji.