STAznanost

Raziskava: Britanska različica novega koronavirusa veliko bolj smrtonosna in nalezljiva

London, 10. marca - Britanska različica novega koronavirusa je po ugotovitvah britanskih raziskovalcev veliko bolj smrtonosna kot prejšnja prevladujoča različica, in sicer za od 30 do sto odstotkov, in hkrati za 40 do 70 odstotkov bolj nalezljiva. Rezultate raziskave so objavili danes v britanski medicinski reviji British Medical Journal.

V raziskavi, v kateri so primerjali stopnjo smrtnosti covidnih bolnikov, ki so bili okuženi bodisi z britansko različico, znano kot B.1.1.7, ali prvotnim virusom sars-cov-2, so znanstveniki ugotovili, da je smrtnost pri novi različici bistveno višja.

Britansko različico novega koronavirusa, B.1.1.7, so v Veliki Britaniji prvič potrdili septembra lani. Doslej so jo potrdili že v več kot sto državah sveta. Britanska različica ima 23 mutacij v svojem genetskem zapisu, kar je relativno velika številka.

V raziskavi so ugotovili, da je zaradi okužbe z britansko različico novega koronavirusa umrlo 227 bolnikov na vzorcu 54.906 covidnih bolnikov, med enakim številom okuženih z drugimi različicami pa je umrlo 141 covidnih bolnikov.

"Skupaj z zmožnostjo, da se širi hitro, bi morali resno obravnavati grožnjo, ki jo predstavlja B.1.1.7," je po poročanju Reutersa dejal soavtor raziskave, raziskovalcev na univerzi v Exetru Robert Challen.

Virolog in profesor molekularne onkologije na univerzi v Warwicku Lawrence Young je dejal, da natančni mehanizmi za višjo stopnjo smrtnosti različice B.1.1.7 še vedno niso jasni, "a bi bili lahko povezani z višjo stopnjo razmnoževanja virusa in povečano prenosljivostjo". Ob tem je dodal, da najverjetneje prav britanska različica povzroča nedavni porast okužb z novim koronavirusom v Evropi.