STAznanost

V Bistri na ogled razstava o slovenski tehniki za šport

Bistra, 11. marca - V Tehniškem muzeju Slovenije (TMS) v Bistri bo do 31. decembra 2021 na ogled razstava Tehnika za šport, ki predstavlja presek slovenskih športnih proizvajalcev za dejavnosti na kopnem, v zraku in vodi. Razstavo, ki so jo zaradi koronske epidemije lani odprli le virtualno, si je zdaj mogoče ogledati tudi v živo, so sporočili iz TMS.

Na razstavi sta predstavljena razvoj in izdelava športnih pripomočkov, ki sta povezana s tehničnim znanjem in inovacijami. Gre za področje, na katerem smo v Sloveniji izjemno uspešni, ustrezni športni pripomočki pa so nepogrešljiv del športnih dosežkov, ki jih pri nas ni malo, menijo pri TMS.

Del tehničnega razvoja so tudi kakovostni rekreacijski pripomočki, ki spremljajo vsakodnevno gibanje, kar je v Sloveniji pomemben del načina življenja.

Na razstavi Tehnika za šport tokrat v luči tehnoloških procesov, ki so v ozadju izdelkov, predstavljajo več kot 35 slovenskih proizvajalcev športne opreme. Kot je pojasnil pobudnik razstave Vladimir Vilman, kustos iz TMS, pri marsikaterem izdelku sodeluje celo več proizvajalcev, ponekod proizvajalec izdeluje določene sestavne dele za več drugih. Nekateri proizvajalci sodelujejo s podizvajalci, ki jih niti niso natančneje poimenovali.

"Vse to nakazuje precejšnjo prepletenost med deležniki delovnih procesov in nakazuje presenetljivo dejstvo, da je med mnogimi izmed njih znatno več sodelovanja kot konkurenčnega boja. Slovenija je s svojimi resursi vendarle tako majhna dežela, da so lahko le redki povsem samozadostni," je dejal Vilman.

Med proizvajalci športne opreme, ki jih z njihovimi izdelki predstavljajo v TMS in segajo v obdobje med obema vojnama in vse do današnjih dni, so med drugim legendarna Alpina, Mont, Športoprema Ljubljana, Planika, Toper, Rašica, Akrapovič, Goltes, Dedra, Slatnar, Dali in drugi.

Vpogled v nastanek posameznega športnega pripomočka razgrinja, koliko teoretičnega znanja, praktičnega dela, inovacij in sodelovanj je potrebnih, da izdelek zadosti pričakovanjem zahtevnega domačega ter mednarodnega tržišča. V TMS hranijo več kot 180 predmetov športne dejavnosti, nekaj so jih pridobili tudi med nastajanjem pričujoče razstave, pri čemer postopek muzejskega zbiranja na tem področju še ni končan.

Ob razstavi Tehnika za šport, ki bo odprta dobro leto, v TMS načrtujejo pester spremljevalni program.