STAznanost
Medicina in zdravje

Svetovno soglasje o patološkem potencialu astrocitov tudi s slovenskim prispevkom

Ljubljana, 11. marca - Prestižna znanstvena revija Nature Neurosciene je minuli teden objavila članek o delu mednarodne skupine raziskovalcev, v katerem je sodeloval tudi Robert Zorec z Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani. Delo skupine je med drugim prineslo tudi svetovno soglasje o patološkem potencialu astrocitov.

Astrociti so celice, ki so jih odkrili že pred več kot stoletjem, vendar njihova funkcija ni bila temeljito raziskana do zadnjih desetletij, ko so se raziskave pospešile in pokazale, da so te celice odgovorne za optimalno možgansko okolje, da podpirajo vse nevronske funkcije, so v sporočilu za javnost zapisali na medicinski fakulteti.

Astrociti lahko spremenijo izražanje genov, morfološki videz in delovanje kot odziv na okužbo, poškodbo ali bolezen centralnega živčnega sistema. V omenjenem članku pa je doseženo temeljno soglasje o astrocitih kot nosilcih obrambne plastičnosti pri bolezenskih stanjih. Zato so te celice tarča za razvoj novih zdravil. "Poudariti velja, da so bila za to pomembno poenotenje stališč potrebna leta," so še zapisali.

Članek z naslovom Reactive astrocyte nomenclature, definitions, and future directions po navedbah medicinske fakultete predstavlja delo mednarodne skupine raziskovalcev, ki jo je koordiniral profesor Aleksej Verkhratsky, dopisni član Slovenske akademije znanosti in umetnosti ter član raziskovalnega programa Celična fiziologija, ki ga vodi profesor Robert Zorec.