STAznanost
Humanistika in družboslovje

Na konferenci poudarili pomen digitalne preobrazbe v znanosti in izobraževanju

Maribor, 12. marca - Digitalna preobrazba na vseh področjih je v času pandemije postala nuja, ne samo potreba, so poudarili na današnjem odprtju mednarodne znanstvene konference o digitalni transformaciji v znanosti, izobraževanju in umetnosti. Predsednik republike Borut Pahor pa je pri tem poudaril, da je treba imeti vseskozi v mislih človečnost.

Po Pahorjevih besedah je pandemija covida-19 v središče pozornosti postavila človeka, hkrati pa je prinesla nesluten razvoj digitalizacije. V letu dni se je po njegovih besedah zgodila izjemna sprememba, po kateri digitalizacija ni več le izbira, ampak nuja. V tehnologiji, izobraževanju in umetnosti pomeni nov razvojni izziv, je dejal.

Kot je izpostavil, je treba najti pravo ravnotežje med družbenim in tehnološkim razvojem. Spremembe je treba vnašati v prid družbe. Treba je iskati rešitve in dobre prakse, hkrati pa biti pozoren na pasti, ki jih prinaša tehnologija, je posvaril. Prepričan je, da bosta na koncu za zmago nad covidom-19 zaslužni znanost in človečnost, je dejal v posnetem videonagovoru na konferenci v organizaciji Alme Mater Europaea iz Maribora.

Zavedanje o vlogi digitalne transformacije ni novo, vendar pa ga je pandemija covida-19 še pospešila, je v videonagovoru dejala evropska komisarka za izobraževanje, kulturo, mladino in šport Mariya Gabriel. Digitalizacija po njenih besedah spreminja pravila igre v znanosti. Raziskovalci morajo svoje področje dela razširiti z veščinami s področja digitalizacije, je pozvala.

V izobraževanju je po njenih besedah potrebno vlaganje v opremo in usposabljanje učiteljev. Na področju kulture pa je izpostavila pomen sodelovanja s strokovnjaki, ki se ukvarjajo z novimi tehnologijami. Odločena je, da se bo krepitev digitalne transformacije nadaljevala na vseh treh področjih.

Da brez razvoja digitalizacije ne gre več naprej, je prepričan tudi državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport Mitja Slavinec. Digitalna preobrazba po njegovih besedah spreminja vse vidike dela in življenja. "Kar je bilo še nedavno znanstvena fantastika, je danes resničnost," je dejal. Zagotovil je bo ministrstvo preučilo ugotovitve s konference in jih upoštevalo pri svojem delu.

Na konferenci, ki bo potekala digitalno do 19. marca, bodo denimo iskali rešitve za izzive digitalizacije na področju izobraževanja. Sodelovalo bo več kot 500 udeležencev iz 30 držav.