STAznanost
Naravoslovje in tehnika

Teden možganov bo izpostavil, da človek ni otok

Ljubljana, 15. marca - Tretji teden v marcu bo v ospredje pozornosti že tradicionalno postavil možgane. Tokratni Teden možganov bo potekal pod naslovom Človek ni otok, rdeča nit pa bodo odnosi, ki so vedno aktualni. Zaradi epidemije covida-19 bodo dogodki v celoti potekali prek spleta.

Človek je kot socialno bitje vedno vpet v takšne ali drugačne odnose. Ljudje bivamo v medsebojni povezavi in vplivamo eden na drugega, kar je dinamičen proces na več ravneh. Pri socialnih procesih sodelujejo številne možganske strukture in omrežja, na dogodkih v okviru tedna pa bodo pogledali, na kakšen način sodelujejo, so napovedali v društvu za nevroznanost SiNAPSA, ki je organizator tedna.

Klinična psihologinja Sana Čoderl se bo v svojem predavanju osredotočila na zgodnje odnose in duševno zdravje, Gregor Majdič z veterinarske fakultete v Ljubljani pa bo spregovoril o ljubezni in sovraštvu.

Govorili bodo tudi o odnosih pri boleznih in motnjah. Nevrolog Zvezdan Pirtošek bo obravnaval socialni razpad pri bolnikih z demenco, psihiater in psihoterapevt Borut Škodlar pa psihoterapijo in odnose bolnikov s shizoidno osebnostno motnjo.

Sreda bo namenjena top temam v nevroznanosti. Nevrolog Simon Podnar bo tako denimo razpravljal o umetni inteligenci v diagnostiki možganskih tumorjev, psihologinja Katja Košir o doživljanju medvrstniškega nasilja in možganih mladostnika, medtem ko bo nevrobiolog Dick Swaab govoril o tem, kakšna obravnava je z vidika nevroznanosti primerna za prestopnike in kriminalce.

Na okrogli mizi v petek pa bodo filozofinja Nina Petek, socialna psihologinja Marjeta Mencin in Urban Kordeš, ki je fizik in filozof kognitivnih znanosti, razmišljali o osebnem in medosebnem ter o osamljenosti.

Teden bo vključil še številna druga predavanja, potekale pa bodo tudi delavnice za odrasle in otroke ter filmske projekcije.