STAznanost

Bruselj sprejel prvi strateški načrt za program Obzorje Evropa

Bruselj, 15. marca - Evropska komisija je danes sprejela prvi strateški načrt za program Obzorje Evropa, novi program EU za raziskave in inovacije, vreden 95,5 milijarde evrov v tekočih cenah. Strateški načrt zagotavlja, da bodo ukrepi EU na področju raziskav in inovacij prispevali k prednostnim nalogam unije, so sporočili iz Bruslja.

Strateški načrt je novost v programu Obzorje Evropa in določa strateške usmeritve za ciljno usmerjanje naložb v prvih štirih letih. Zagotavlja, da bodo ukrepi EU na področju raziskav in inovacij prispevali k prednostnim nalogam unije, vključno s podnebno nevtralno in zeleno Evropo, Evropo, pripravljeno na digitalno dobo, in gospodarstvom za ljudi, so izpostavili v komisiji.

"Usmeritve strateškega načrta bodo prinesle koristi za skupne prednostne naloge politike EU v smislu novega znanja, zamisli in inovacij. Ta novi pristop je še eden od načinov za zagotavljanje, da bodo raziskave in inovacije, financirane s sredstvi EU, obravnavale izzive, s katerimi se soočajo Evropejci," je ob tem dejala evropska komisarka za inovacije, raziskave, kulturo, izobraževanje in mlade Marija Gabriel.

Izvršna podpredsednica Evropske komisije, pristojna tudi za področje digitalizacije, Margrethe Vestager pa je dodala, da želijo s temi strateškimi usmeritvami zagotoviti, da bodo naložbe v raziskave in inovacije prispevale k okrevanju, ki bo temeljilo na zelenem in digitalnem prehodu, odpornosti ter odprti strateški avtonomiji.

Prednostne naloge, določene v tem strateškem načrtu za program Obzorje Evropa, se bodo izvajale v okviru njegovega delovnega programa, ki določa možnosti financiranja za raziskovalne in inovacijske dejavnosti prek tematskih razpisov za zbiranje predlogov in tem. Prvi razpisi za zbiranje predlogov bodo objavljeni spomladi letos ter predstavljeni na evropskih dnevih raziskav in inovacij.

Program Obzorje Evropa je nasledil program Obzorje 2020. Novi program naj bi v obdobju 2021-2027 okrepil znanstveni in tehnološki sektor v EU ter ustvaril do 100.000 novih delovnih mest. Temelji na treh stebrih: odlični znanosti, globalnih izzivih in evropski industrijski konkurenčnosti ter inovativni Evropi.