STAznanost

Raziskava: Cepljenje nosečnic proti covidu-19 bi lahko zaščitilo tudi novorojenčke

Jeruzalem, 17. marca - Nova izraelska raziskava je pokazala, da bi lahko cepljenje nosečnic proti covidu-19 zaščitilo tudi novorojenčke. Protitelesa so namreč zaznali tako pri vseh 20 nosečnicah, cepljenih v tretjem trimesečju, kot pri njihovih novorojenčkih.

Nosečnice so prejele oba odmerka cepiva podjetij Pfizer in BioNTech in so razvila protitelesa, ki so se prek posteljice prenesla tudi na dojenčke. "Naše ugotovitve prikazujejo, da lahko cepljenje nosečnic zagotavlja zaščito pred okužbo z novim koronavirusom za matere in novorojenčke," ugotavlja študija, ki so jo februarja izvedli raziskovalci v kliničnem centru Hadasa v Jeruzalemu.

Izsledki raziskave so bili objavljeni na portalu medRxiv, namenjenem objavi študij, ki še niso bile deležne pregleda s strani drugih znanstvenikov.

Ena od raziskovalk, Dana Wolf je napovedala, da bodo sedaj pozorni tudi na to, kako dolgo se bodo protitelesa pri dojenčkih obdržala, poroča agencija Reuters.

Avtorji sicer izpostavljajo majhno število sodelujočih v raziskavi in poudarjajo pomembnost nadaljnjih raziskav, ki bi omogočile vpogled v učinek cepljenja v različnih fazah nosečnosti ter varnost in učinkovitost različnih cepiv.

Pfizer in BioNTech sta že minuli mesec sporočila, da sta začela mednarodno študijo s 4000 prostovoljci, s katero želijo oceniti varnost in učinkovitost svojega cepiva pri zdravih nosečnicah. S testiranjem bodo preučili tudi morebiten prenos protiteles na dojenčke.

O dojenčku, ki se je rodil s protitelesi na covid-19, sicer poročajo tudi iz Floride. Njegova mati, zdravstvena delavka, je en odmerek cepiva Moderne prejela januarja, tri tedne pred porodom, trdita zdravnika Paul Gilbert in Chad Rudnick, ki sta ugotovitve prav tako objavila na portalu medRxiv.

Zdravnika izpostavljata, da se protitelesa na tovrsten način na dojenčka prenesejo tudi v primeru drugih cepljenj med nosečnostjo, obenem pa tudi onadva poudarjata, da so potrebne nadaljnje raziskave, da bi ugotovili, v kolikšni meri dojenčke ta protitelesa dejansko ščitijo.