STAznanost
Naravoslovje in tehnika

Laszlo Lovasz in Avi Vigderson letošnja dobitnika Abelove nagrade

Oslo, 17. marca - Letošnja dobitnika Abelove nagrade, t. i. Nobelove nagrade za matematiko, sta Madžar Laszlo Lovasz in Izraelec Avi Vigderson za njun prispevek k internetni varnosti, je danes sporočila norveška akademija znanosti in umetnosti.

Po utemeljitvi akademije sta si nagrado prislužila zaradi svojih temeljnih prispevkov k teoretičnemu računalništvu in diskretni matematiki ter zaradi vodilne vloge pri njunem oblikovanju v osrednja področja sodobne matematike.

Njuno delo je pomembno za zagotavljanje teoretične osnove za internetno varnost, je še utemeljila norveška akademija.

Lovasz, ki se je rodil v Budimpešti, je bil že od mladih nog nadarjen za matematiko. Doktoriral je leta 1970 na univerzi Eotvosa Loranda v Budimpešti. 73-letnik je zaslužni profesor na matematičnem inštitutu te univerze.

Lovasz, ki ima tudi ameriško državljanstvo, je veliko predaval in pisal ter razvijal algoritme za najrazličnejšo uporabo.

Vigderson se je rodil v Haifi v Izraelu. Doktoriral je leta 1983 iz računalništva na univerzi v Princetonu in zaslužen za poglobitev povezav med matematiko in računalništvom. 64-letnik je trenutno profesor na inštitutu za napredne študije v Princetonu.

Nagrajenca bosta prejela 7,5 milijona norveških kron (740.000 evrov). Nagrada, ki so jo prvič podelili leta 2003, je bila ustanovljena ob 200. obletnici rojstva norveškega matematika Nielsa Henrika Abela.