STAznanost

Evropska komisija ustanovila Evropski svet za inovacije

Bruselj, 18. marca - Evropska komisija je danes ustanovila Evropski svet za inovacije (EIC), ki bo s proračunom v višini več kot 10 milijard evrov za obdobje 2021-2027 podpiral razvoj in širitev prodornih inovacij. Kot so sporočili iz Bruslja, je EIC z načinom povezovanja znanosti in gospodarstva edinstven tudi v svetovnem merilu.

EIC, ki so ga ustanovili na spletnem dogodku, temelji na uspešnem pilotnem programu v okviru programa Obzorje 2020 in ne predstavlja le novosti v programu Obzorje Evropa, temveč je edinstven tudi v svetovnem merilu, so poudarili v komisiji.

Združuje namreč raziskave o nastajajočih tehnologijah s programom Pospeševalec in namenskim premoženjskim skladom, tj. skladom EIC, z namenom širitve inovativnih zagonskih podjetij ter malih in srednjih podjetij. Približno tri milijarde evrov iz proračuna EIC bodo namenjene skladu EIC, so pojasnili v Bruslju.

Poleg tega je objavljen prvi letni delovni program EIC, ki odpira možnosti financiranja v skupni vrednosti več kot 1,5 milijarde evrov v letošnjem letu. Obenem je mogoče tudi vlaganje kandidatur za dve nagradi, in sicer za nagrado za inovatorke in nagrado za evropsko prestolnico inovacij.

Strategijo EIC bo določal poseben svetovalni odbor, ki ga sestavljajo vodilni inovatorji. Nudil bo tudi svetovanje v zvezi z izvajanjem strategije.

"Zdaj imamo sklad za podporo malim in srednjim podjetjem, ki razvijajo prodorne inovacije, ter omogočanje dostopa do lastniškega kapitala in širitve inovativih zagonskih podjetij," je dejala izvršna podpredsednica komisije, pristojna tudi za pripravo EU na digitalno dobo, Margrethe Vestager.

S takšnim skladom bo lahko EU po njenih besedah rezultate raziskav pretvorila v poslovne priložnosti ter razvila vizije za tehnološke in inovacijske preboje.

Komisarka za inovacije, raziskave, kulturo, izobraževanje in mlade Marija Gabriel pa je EIC označila kot najbolj ambiciozno pobudo Evrope za podporo prebojnim dosežkom, ki jih Evropa potrebuje za okrevanje po gospodarski krizi, ter za pospešitev prehoda na zeleno in digitalno gospodarstvo.