STAznanost

Začenjajo se letošnji Dnevi Jožefa Stefana

Ljubljana, 22. marca - Z nagovorom direktorja Instituta Jožefa Stefana (IJS) Boštjana Zalarja se bodo danes začeli Dnevi Jožefa Stefana, katerih namen je popularizacija znanosti in počastitev spomina na tega slavnega fizika. Do sobote se bo zvrstilo več predavanj in drugih dogodkov, zaradi epidemioloških razmer pa bodo potekali prek spleta.

Današnje dogajanje bosta med drugim zaznamovala vabljeno predavanje Nives Ogrinc z IJS o stabilnih izotopih v interdisciplinarnih raziskavah ter odprtje razstave del Franceta in Toneta Kralja iz zbirke Galerije Božidar Jakac v Kostanjevici na Krki, so sporočili z IJS.

V torek bo mogoče prisluhniti predavanju Barbare Malič z IJS z naslovom Feroelektrična keramika: Pogled na stoletje raziskav od odkritja feroelektričnega pojava do danes in predavanju profesorja na ameriški Državni univerzi Pensilvanije Davida S. Weissa o kvantnem računalništvu z atomi v svetlobnih pasteh.

V sredo bo med drugim potekala okrogla miza o vlogi znanosti med pandemijo. Sodelovali bodo Alojz Ihan z Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo, Jože Damijan z Ekonomske fakultete Univerze v Ljubljani, Tomaž Grušovnik s Pedagoške fakultete Univerze na Primorskem, Aleks Jakulin iz Sledilnika za covid-19, Mark Pleško iz Cosylaba in Boris Turk z IJS. Podelili bodo tudi priznanja zlati znak Jožefa Stefana, ki jih prejmejo avtorji odmevnih doktorskih del s področja naravoslovno-matematičnih, tehniških, medicinskih in biotehniških ved.

V četrtek bo Janko Petrovčič z IJS predaval o izzivih razvoja elektronike za sodobne raziskave in aplikacije, Andrej Filipčič in Marko Zavrtanik z IJS in Univerze v Novi Gorici pa o meritvah kozmičnih delcev ekstremnih energij na Observatoriju Pierre Auger.

V petek bo mogoče prisluhniti predavanju Denisa Arčona z IJS in Univerze v Ljubljani o fulerenih, superprevodnosti, magnetizmu in qubiti, sobota pa je rezervirana za dan odprtih vrat IJS. Tudi ta bo potekal na daljavo.

Dneve Jožefa Stefana na IJS pripravljajo od leta 1993.