STAznanost

Mimo Zemlje letel orjaški asteroid

Washington, 22. marca - Največji asteroid, ki bo letos letel mimo Zemlje, je bil v nedeljo najbliže našemu planetu. Asteroid ima premer nekaj sto metrov, Zemljo pa je po oceni ameriške vesoljske agencije Nasa obšel na razdalji okoli dva milijona kilometrov, kar je petkrat več od razdalje med Zemljo in Luno.

Orjaški asteroid z oznako 2001 F032, ki obkroži Sonce vsakih 810 dni, je Zemljo obšel s hitrostjo okoli 124.000 kilometrov na uro, najbliže pa naj bi ji bil ob 17.02 po srednjeevropskem času.

Pri Nasi so že pred prihodom asteroida sporočili, da ni nevarnosti, da bi trčil v Zemljo.

"Zelo natančno poznamo orbitalno pot (asteroida) 2001 F032 okoli Sonca, odkar je bil pred 20 leti odkrit in ga vse od takrat spremljamo," je povedal direktor Centra za proučevanje objektov blizu Zemlji Paul Chodas.

Po nedeljskem bližnjem, a povsem nenevarnem "obisku" asteroid nadaljuje samotno potovanje, Zemlji pa naj bi se znova približal šele leta 2052, še navajajo pri Nasi.

Če bi padel na Zemljo, bi asteroid te velikosti lahko uničil celotno državo, je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dejal strokovnjak za asteroide pri Evropski vesoljski agenciji Detlef Koschny.