STAznanost

ZRC SAZU Ukom poziva, naj preneha s finančnim izčrpavanjem in grožnjami STA

Ljubljana, 22. marca - V Znanstveno-raziskovalnem centru Slovenske akademije znanosti in umetnosti (ZRC SAZU) z zaskrbljenostjo spremljajo zaostrovanje napadov vladnega urada za komuniciranje (Ukom) na Slovensko tiskovno agencijo (STA). Zaposlenim na STA izrekajo podporo ter Ukom pozivajo, naj preneha s finančnim izčrpavanjem in grožnjami STA. Ukom očitki presenečajo.

V ZRC SAZU v izjavi v podporo STA opozarjajo, da je STA javni servis, ki vestno, ažurno, dosledno in predano spremlja, oblikuje in posreduje vesti o dogajanju v Sloveniji, vključno z dejavnostjo znanstveno-raziskovalnih ustanov. Zapise STA povzemajo številni drugi mediji v Sloveniji, in to predvsem tisti, ki si ne morejo privoščiti zaposlovati toliko novinarjev in novinark, da bi uredništvo zagotavljalo poročanje tudi o tako obrobnih temah, kot je znanost, so zapisali.

Kot navajajo, v komercialno usmerjenih medijih znanost in z njo povezane teme veljajo za obrobne, saj ne prinašajo prav veliko branosti, gledanosti, poslušanosti ali klikov. Zato je znanost še posebej odvisna od delovanja medijev, kakršen je STA, pa tudi Radiotelevizija Slovenije (RTVS) z vsemi svojimi programi in uredništvi. Po njihovih navedbah lahko le takšni mediji zaradi bolj ali manj stabilnega financiranja zagotavljajo poročanje o tistih dejavnostih v družbi, ki so za obstoj družbe ključnega pomena, vendar na trgu ne prinašajo dovolj dobička.

"Če bomo dopustili ukinitev javnih medijev, kakršna sta STA in RTVS, bomo s tem povzročili nepopravljivo škodo v slovenski medijski krajini, že tako osiromašeni kakovostnih medijev," so poudarili v ZRC SAZU. "Znanost bo tako izginila z medijske agende in se preselila na specializirane portale ter v ljubiteljske, nišne medije. Tako bo tudi sama obveljala za marginalno dejavnost, malone konjiček peščice čudakov, ki si krajšajo čas s tratenjem davkoplačevalskega denarja," so še dodali.

Direktor Ukoma Uroš Urbanija je v odzivu, ki so ga objavili na vladnem Twitter profilu, med drugim zapisal, da so presenečeni nad obtožbami, da Ukom zaostruje napade na STA, ali da finančno izčrpava STA. "Ne eno ne drugo ne drži, saj je Ukom glede na lanskoletno pogodbo poravnal vse svoje obveznosti do STA," je navedel.

Zakaj niso poravnali letošnjih obveznosti, ne pojasnjuje, navaja pa, da "so za STA zagotovljena sredstva", zato so po njegovi oceni sporočila zaposlenim o tem, da je vprašanje, ali bo Slovenska tiskovna agencija dočakala 30-letnico delovanja, nesprejemljiva. Sicer v odzivu ponavlja znana stališča Ukoma glede direktorja STA Bojana Veselinoviča, med drugim o tem, da vztrajno zavrača, da bi vladi predal zahtevano dokumentacijo. Znova tudi zanika poseg v novinarsko avtonomijo.

STA medtem že 23 dni čaka na plačilo vlade za opravljeno javno službo, vlada pa je minuli teden nadzornemu svetu STA predlagala razrešitev Veselinoviča, saj naj bi prišlo do kršitev zakonskih obveznosti. Sprejela je tudi sklep, naj notranje ministrstvo preveri, ali kršitve vsebujejo elemente sumov kaznivih dejanj in naj se preveri odgovornost nadzornikov. Predsednik nadzornega sveta Mladen Terčelj je ob tem napovedal delovanje v skladu s predpisi, Veselinovič pa očitke zanika in vladno potezo vidi kot zamegljevanje dejstva, da vlada ne spoštuje zakona.

Vodstvo STA je sicer že večkrat pojasnilo tudi, da je vladi vsa dokumentacija vedno na voljo, a je ni zahtevala. Zahteval jo je Ukom, ki pa nima ustreznega pooblastila za izvajanje družbeniških pravic. Iz enega od javno objavljenih dopisov Ukoma tudi izhaja, da ga je "z vidika objektivnosti poročanja" denimo zanimalo, zakaj STA ni objavila novice o tem, koliko zaposlenih je oziroma ni podprlo določene izjave, ki jo je povzela STA.