STAznanost

23. marec - svetovni dan meteorologije

Ljubljana, 23. marca - Danes je svetovni dan meteorologije, ki letos poteka na temo oceani, naše podnebje in vreme. Svetovna meteorološka organizacija (WMO) zaradi vpliva oceanov na vreme in podnebje, podnebne spremembe in gospodarstvo poudarja pomen proučevanja spreminjanja oceanov.

"Ko govorimo o vremenu in podnebju, nas večina pomisli le na to, kaj se dogaja v ozračju. Če ignoriramo oceane, ne vidimo velikega dela celotne slike," pravi WMO, ki deluje pod okriljem Združenih narodov (ZN).

Oceani, ki prekrivajo okoli 70 odstotkov Zemljinega površja, so glavni dejavnik vremena in podnebja. Imajo tudi osrednjo vlogo pri podnebnih spremembah. So eno od gonil svetovnega gospodarstva, saj prek njih poteka 90 odstotkov svetovne trgovine in podpirajo 40 odstotkov človeštva, ki živi na razdalji 100 kilometrov od obale.

Meteorološke in hidrološke službe posameznih držav zato redno spremljajo oceane in njihove spremembe ter pripravljajo modele vpliva teh sprememb na ozračje in zagotavljajo vrsto pomorskih storitev, vključno s podporo upravljanju obale in zagotavljanju varnosti na morju.

"Ta opazovanja, raziskave in storitve so danes ob vedno večjih vplivih podnebnih sprememb bolj ključni kot kdajkoli prej," poudarja WMO.

Letošnja tema izpostavlja osredotočenost WMO na povezovanje oceanov, podnebja in vremena v okviru Zemljinega sistema. Obeležuje tudi prvo leto desetletja oceanografskih znanosti za trajnostni razvoj (2021-2030), s katerim želijo ZN povezati znanstvenike, ki se ukvarjajo z oceani, za podporo trajnostnemu razvoju in poudariti pomen neločljive povezanosti med oceani, podnebjem in vremenom.

Svetovni dan meteorologije je vsako leto 23. marca, na dan, ko je leta 1950 začela veljati konvencija o Svetovni meteorološki organizaciji, namen pa je izpostaviti prispevek nacionalnih meteoroloških in hidroloških služb k varnosti in dobrobiti družbe.