STAznanost
Humanistika in družboslovje

V Media Nox razstavljen strip o izzivih umetne inteligence

Maribor, 24. marca - Mladinski kulturni center (MKC) Maribor in konS - platforma za sodobno raziskovalno umetnost vabita v prostore galerije Media Nox na ogled razstave stripa Moramo se pogovoriti avtoric Julie Schneider in Lene Kadriye Ziyal. Predstavljen je stripovski esej na temo umetne inteligence, ki obravnava možnosti in tveganja te inovativne tehnologije.

"Bodo čez 30 let vse neprijetno delo za nas opravili roboti? Ali pa nas bodo pokorili, da bomo postali podredljivi sužnji? Razprave o tem, kako bo umetna inteligenca spremenila naša življenja, se gibljejo med tema skrajnostma. Ni dvoma, da bo sprememba dramatična. Mogoče je zdaj ravno pravi čas, da se začnemo vmešavati," so ob razstavi zapisali v MKC Maribor in platformi konS.

Julia Schneider je neodvisna svetovalka za umetno inteligenco in članica znanstvenega odbora združenja eksoskeletne industrije VDEI. Doktorirala je iz ekonomije na Freie Universität v Berlinu ter delovala kot postdoktorska raziskovalka na področju empiričnih raziskav trga dela in inovacij ter kot višja podatkovna strateginja.

Lena Kadriye Ziyal je del agencije za vsebine in grafično oblikovanje Infotext v Berlinu. Ustvarja oblikovalske koncepte, infografike, ikone in ilustracije.

Razstava bo na ogled do 12. aprila. Strip je bil doslej razstavljen že v galeriji Aksioma v Ljubljani, v okviru festivala Pixxelpoint v Novi Gorici ter v Mariboru v sklopu 26. Mednarodnega festivala računalniške umetnosti (MFRU).