STAznanost

Koncentracije ogljikovega dioksida rekordne kljub pandemiji

San Diego, 25. marca - Koncentracije ogljikovega dioksida v ozračju se kljub pandemiji covida-19 še naprej povečujejo. Kalifornijski raziskovalni center Scripps Institution of Oceanography, ki od leta 1958 beleži koncentracije tega toplogrednega plina v zraku na Havajih, trenutno beleži vrednost nad 418 ppm (delcev na milijon). To je najvišja raven v milijonih let.

Lani marca so ameriški znanstveniki to vrednost izmerili v višini 415 ppm, do maja se je zvišala na 418 ppm. Letos marca je bila ta vrednost presežena in bi lahko do maja narasla na 420 ppm, je poročala avstrijska tiskovna agencija APA.

Meritve izvajajo na postaji Mauna Loa na Havajih. Je najstarejša postaja za merjenje ogljikovega dioksida na svetu. Ko so se leta 1958 tam začele meritve, je bila koncentracija ogljikovega dioksida izmerjena pri 317 ppm.

Tamkajšnji znanstvenik Charles David Keeling velja s svojimi meroslovnimi dokazi za odkritelja učinka tople grede. Naraščajoča koncentracija ogljikovega dioksida v ozračju povzroča, da se Zemlja vse bolj segreva. Poleg ogljikovega dioksida obstajajo tudi drugi toplogredni plini, denimo metan.

Da bi globalno rast temperature omejili na 1,5 stopinje Celzija, bi lahko po vsem svetu v ozračje izpustili le okoli 284 gigaton ogljikovega dioksida. To ob izpustih ogljikovega dioksida, ki trenutno znašajo približno 1331 ton na sekundo, pomeni kakšnih šest let in devet mesecev, torej do konca leta 2027.

Ti izračuni temeljijo na podatkih medvladnega foruma za podnebne spremembe (IPCC) iz leta 2018. Je pa v zadnjem času iz znanstvene sfere vse pogosteje slišati opozorila, da je za dosego cilja o omejitvi na 1,5 stopinje že prepozno.

Pariški podnebni sporazumu iz leta 2016 sicer določa, naj se globalno segrevanje po možnosti omeji na 1,5 stopinje, vsekakor pa ne na manj kot dve stopinji v primerjavi s predindustrijsko dobo.