STAznanost

Afriškemu gozdnemu slonu grozi izumrtje

Ženeva, 25. marca - Mednarodna zveza za varstvo narave (IUCN) je danes sporočila, da je afriškega gozdnega slona uvrstila na rdeči seznam kritično ogroženih vrst, saj ji grozi izumrtje.

Populacija afriškega gozdnega slona (loxodonta cyclotis), ki živi predvsem v gozdovih srednje in zahodne Afrike, se je v 30 letih zmanjšala za 86 odstotkov in ji grozi izumrtje, je opozoril IUCN, ki je danes predstavil posodobljen seznam ogroženih živalskih vrst, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Desetletja krivolova in krčenja naravnega habitata so zdesetkala populacije slonov v Afriki, so opozorili naravovarstveniki. Tudi populacija savanskih slonov (loxodonta africana) se je v zadnjih 50 letih zmanjšala za vsaj 60 odstotkov in je uvrščena na seznam ogroženih vrst.

Afriški gozdni slon je nekoliko manjši od afriškega savanskega slona. Razvrstitev obeh vrst med ogrožene in kritično ogrožene opozarja na "stalne pritiske, s katerimi se morajo soočati te živali", je poudaril Bruno Oberle, generalni direktor IUCN, ene najpomembnejših svetovnih nevladnih organizacij, ki si prizadeva za ohranjanje biotske raznovrstnosti.

Pred petdesetimi leti je bilo v Afriki okoli 1,5 milijona slonov, v zadnjem popisu leta 2016 pa so jih našteli le 415.000.

"To so res izraziti upadi," je za AFP dejal Benson Okita-Ouma iz nevladne organizacije Save the elephants in sopredsednik skupine za afriške slone pri IUCN.

Sloni ne bodo izginili iz Afrike čez noč, a "ta razvrstitev bi nam morala služiti kot opozorilo, da če ne spremenimo trendov, imamo dobre možnosti, da te živali iztrebimo," je opozoril.

Gozdni sloni danes zavzemajo le četrtino prvotnega ozemlja, največ pa jih je v Gabonu in Kongu, poroča AFP.