STAznanost
Naravoslovje in tehnika

IRCAI s posebnim otvoritvenim dogodkom

Ljubljana, 29. marca - Mednarodni raziskovalni center za umetno inteligenco (IRCAI), ki v Ljubljani od oktobra lani deluje pod okriljem Unesca, danes in jutri pripravlja spletni otvoritveni dogodek, na katerem so predstavili delovanje centra v prvega pol leta delovanja ter priložnosti za sodelovanje in uporabo orodij umetne inteligence.

V uvodu so gledalce prek spleta med drugim nagovorili direktor Instituta Jožef Stefan Boštjan Zalar, predsednik republike Borut Pahor, generalna direktorica Unesca Audrey Azoulay, ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec in minister za javno upravo Boštjan Koritnik ter direktor IRCAI John Shawe-Taylor, ki je med drugim predstavil program dvodnevnega dogodka.

Kot je dejal Shawe-Taylor, je izbira Slovenije za Unescov center med drugim posledica njenega doprinosa k razvoju umetne inteligence od samih začetkov, cilj in želja novega centra pa je razvijanje partnerstev med raziskovalci in uporabniki umetne inteligence, ki želijo ustvarjati učinkovite rešitve za ključne izzive naše dobe, ki so zbrani v ciljih trajnostnega razvoja Združenih narodov.

Na otvoritvenem dogodku želijo tako predstaviti vizijo IRCAI za ustvarjanje globalnega partnerstva "s predstavitvami konkretnih projektov, ki se že odvijajo". Do torka bodo na dogodku tako sodelovali strokovnjaki in raziskovalci iz več kot 50 držav sveta, visoki predstavniki Evropske komisije, predstavniki veleposlaništev, akreditiranih v Sloveniji, predstavniki številnih drugih mednarodnih organizacij ter številni predstavniki slovenske strokovne in raziskovalne skupnosti, so v IRCAI zapisali v sporočilu za javnost.

Od začetka delovanja so na centru ustanovili programske odbore, ki so tematsko usmerjeni v cilje trajnostnega razvoja. Trenutno delujejo programski odbori na področjih izobraževanja, pomožnih tehnologij, ravnanja z odpadki, podnebnih sprememb, krožne ekonomije in merjenja kazalnikov globalnih ciljev ZN.

Za doseganje glavnih ciljev so bili zasnovani programi za spodbujanje visokokakovostnih znanstvenih publikacij in projektov, za vzpostavitev inovativnih finančnih mehanizmov, za krepitev zmogljivosti z oblikovanjem znanstvenih in drugih dogodkov ter verifikacijski program za ustanovitev klirinške hiše kot posrednika med zainteresiranimi stranmi, so sporočili iz centra.

Med drugim pa so pripravili tudi poziv za najboljših 100 projektov, ki s pomočjo umetne inteligence naslavljajo problematike, povezane s cilji trajnostnega razvoja ZN.

Generalna direktorica Unesca Audrey Azoulay je v svojem nagovoru poudarila, da je IRCAI pomemben novi član Unesca, saj pred njegovo ustanovitvijo Unesco še ni imel centra, ki bi bil usmerjen prav v umetno inteligenco. "Pomen IRCAI je postal jasen v zadnjih šestih mesecih med drugim pri pripravi poročila Unesca za etično umetno inteligenco," je dejala.

Predsednik republike Pahor pa je poudaril, da je umetna inteligenca orodje za boljše življenje, po drugi strani pa grožnja zasebnosti in varstvu podatkov. "Zato pozdravljam prizadevanja Unesca in drugih mednarodnih organizacij za čim prejšnje oblikovanje pravnih in etničnih standardov za uporabo umetne inteligence. Nalog je veliko in veseli me, da je Mednarodni raziskovalni center za umetno inteligenco že začel z delovanjem," je poudaril.

Na ministrstvu za zunanje zadeve so medtem ob današnjem dogodku poudarili, da slovesno odprtje in delovanje IRCAI v letu, ko Slovenija predseduje Svetu Evropske unije in ima med prioritetami izpostavljeno tudi krepitev gospodarske prenove unije, temelječe na digitalnem in zelenem prehodu, predstavlja dodano vrednost prizadevanjem Evropske unije na področju trajnostnega razvoja digitalizacije in umetne inteligence.

Dodajajo, da je Slovenija na področju umetne inteligence izredno ambiciozna, saj izhaja iz skoraj polstoletnih izkušenj izvajanja raziskovalnih aktivnosti ter temu primernega velikega števila mednarodno priznanih raziskovalnih rezultatov na tem področju. Vzpostavitev centra IRCAI v Sloveniji je dokaz, da imajo slovenski raziskovalci vodilno vlogo na tem znanstvenem področju in da Slovenija nudi primerno okolje za vzpostavitev tovrstnega centra, so še dodali.

Ustanovitev IRCAI so na predlog slovenske vlade soglasno podprle vse države članice na 40. zasedanju generalne konference Unesca novembra 2019. IRCAI je bil uradno ustanovljen 2. oktobra lani in je nov in predvsem prvi center druge kategorije pod okriljem Unesca, ki se neposredno osredotoča na pristope k doseganju ciljev Združenih narodov za trajnostni razvoj z uporabo umetne inteligence.

Center, ki ima sedež na Institutu Jožef Stefan, deluje kot mreža institucij in strokovnjakov z vsega sveta. Namenjen je dialogu, ki lahko poleg raziskav o umetni inteligenci, ki se posebej nanašajo na globalne cilje Združenih narodov (ZN), nudi tako tehnološko kot politično podporo deležnikom po vsem svetu pri načrtovanju in uvajanju umetne inteligence.