STAznanost

Festival znanosti in fantastike Meteorita letos v virtualni obliki

Jesenice, 6. aprila - Festival znanosti in fantastike Meteorita na Jesenicah postaja že tradicionalna prireditev. Organizatorji so se odločili, da po lanski odpovedi festivala letošnjega, ki se je začel v ponedeljek, kljub epidemiološkim ukrepov izvedejo, in sicer v virtualni obliki. Prepričani so, da je v tem času promocija znanosti še posebej pomembna.

Društvo za promocijo znanosti in fantastike Meteorita bo na spletni strani festivala, Youtube kanalu in na Facebook profilu v teh dneh predvajalo različne vsebine. V ponedeljek so tako že objavili odprtje festivala z napovednikom in predstavitev izdelave maske, začelo pa se je tudi glasovanje za Naj masko globin.

Letošnja nosilna tema festivala so namreč globine in okoli nje so sodelujoči spletli različne vsebine, je pojasnil eden od organizatorjev festivala Andraž Sodja. Na povabilo k sodelovanju se je med drugim odzval varstveno vzgojni center Zdravstvenega doma Jesenice, ki bo danes pripravil spletno predavanje o globinah srca in srčnem infarktu, v sredo o prebavilih, v četrtek pa o razvoju novega življenja.

9. aprila bodo obeležili 12. obletnico padca meteorita Jesenice in predvajali dokumentarno predstavitev kraja Javorje v Poljanski dolini, kjer so prav tako kot na Mežakli pred leti odkrili ostanke meteorita. Kot je povedal Sodja, si želijo, da bi se kraji, v katere je prišlo vesolje na obisk, med seboj povezali.

"Velike države si lahko privoščijo, da pošljejo v vesolje astronavte in raziskovalne sonde, da jim prinesejo vzorce tamkajšnjih materialov, mi pa se moramo kot majhna država zanašati na meteorite, da nam prinesejo vzorce za raziskave," je dejal Sodja. Kot je poudaril, je bil padec meteorita na Mežaklo 9. aprila 2009 enkraten astronomski dogodek, saj je bil to šele enajsti meteorit na svetu, za katerega je bila pred padcem na zemljo znana orbita.

Poleg tega je bil to na območju Slovenije prvi zabeležen padec meteorita po več kot stotih letih in drugi najden meteorit na področju Slovenije za meteoritom v Avčah v Soški dolini, je pojasnil Sodja. Kot je navedel, je danes takih najdb v Sloveniji že pet, pri čemer je želja organizatorjev festivala Meteorita ustvariti tudi mrežo krajev s takšnimi najdbami, ki se jim je kot zadnje prejšnje leto pridružilo tudi Novo mesto.

V petih letih festivala so, kot je ocenil Sodja, uspešno razširili svoj krog delovanja in se povezali z različnimi ustvarjalci, ki jih zanimata znanost in znanstvena fantastika. "Predvsem nas zanima poljudna znanost, ki jo skušamo približati ljudem. V teh časih se namreč ob širitvi lažnih novic ljudje vse bolj odmikajo od prave znanosti in prihaja obdobje paraznanosti, ko lahko vsaka stvar, objavljena na spletu, že velja za znanost. V resnici pa je znanost mnogo več," je opozoril Sodja in poudaril, da je treba znanosti vrniti njen pravi položaj.

Na tokratnem festivalu, ki ga pripravljajo ob finančni pomoči Občine Jesenice, so pripravili tudi fotografski natečaj Globine 2021, na katerega je 39 fotografov poslalo 346 fotografij, in pa natečaj Naj maska globin, pri katerem se je šest maskerk odločilo za poslikavo obrazov na temo globin, povezano z znanstveno fantastiko. Festival bodo sklenili 4. maja z že četrtim pohodom po poti meteorita na Mežakli.