STAznanost
Naravoslovje in tehnika

IJS z odmevnima objavama v uglednih revijah Nature in Science

Ljubljana, 6. aprila - Na Institutu Jožef Stefan (IJS) so danes predstavili prav poseben dogodek. Z razmakom le dveh dni je namreč prišlo do objave dveh odmevnih člankov njihovih raziskovalcev v revijah Nature in Science, ki sodita med najbolj prestižne mednarodne znanstvene revije.

Ljubljana. Vodja Odseka za plinsko elektroniko na Institutu Jožef Stefan Uroš Cvelbar. Foto: posnetek zaslona/IJS

Ljubljana.
Vodja Odseka za plinsko elektroniko na Institutu Jožef Stefan Uroš Cvelbar.
Foto: posnetek zaslona/IJS

Ljubljana. Raziskovalec z Odseka za biokemijo, molekularno in strukturno biologijo Instituta Jožef Stefan Dušan Turk. Foto: posnetek zaslona/IJS

Ljubljana.
Raziskovalec z Odseka za biokemijo, molekularno in strukturno biologijo Instituta Jožef Stefan Dušan Turk.
Foto: posnetek zaslona/IJS

IJS je v zadnjih desetih letih v revijah Nature in Science zabeležil objavo 11 člankov, kar je v povprečju enega na leto, zato je objava dveh člankov v razmaku dveh dni izreden uspeh, so po današnji spletni novinarski konferenci o teh dosežkih sporočili iz instituta.

Uroš Cvelbar s sodelavci v reviji Nature po navedbah IJS poroča o presenetljivem odkritju, da je mogoče nestabilnosti v tekočinah odpraviti z razelektritvijo toka plina oz. uporabo plazme, Dušan Turk s sodelavci pa v reviji Science predstavlja študijo, ki vzbuja upanje v boju proti virusu SARS-CoV-2.

Objavi sta po pojasnilih IJS že deležni velike pozornosti svetovne javnosti. Članek o plazmi v reviji Nature je prebralo že več kot 1300 raziskovalcev, omenjajo ga v blogih in na spletnih družbenih omrežjih. Zaradi aktualnosti teme pa je članek v Science še bolj odmeven, dodajajo.

Cvelbar, vodja Odseka za plinsko elektroniko, je skupaj s sodelavci iz Koreje v reviji Nature objavil članek z naslovom Stabilisation of liquid instabilities by ionised gas jet - Stabilizacija tekočinskih nestabilnosti z ioniziranim curkom plina. Nahaja se na povezavi sta.si/qjMNso.

Ugotovitve raziskave bi po navedbah IJS lahko pomagale izboljšati številne industrijske procese, ki vključujejo curke plinov, kot so npr. postopki pri izdelavi jekla, reaktivni pogonski sistemi, reaktivne črpalke itd. Z uporabo tega koncepta bo možno tako kontrolirati nekatere procese v tekočinah, ki izhajajo iz nestabilnosti in so nezaželeni.

Turk je medtem skupaj s sodelavci Odseka za biokemijo, molekularno in strukturno biologijo IJS ter tujimi kolegi v reviji Science objavil članek z naslovom X-ray screening identifies active site and allosteric inhibitors of SARS-CoV-2 main protease - Presejalni test z rentgensko difrakcijo na kristalih glavne proteaze razkril zaviralce virusa SARS-CoV-2. Nahaja se na sta.si/qFHzJu.

Njihovo delo se je osredotočalo na področje razvoja zdravil oziroma učinkovin, ki bi lahko olajšale potek bolezni covid-19 oziroma pozdravile obolele. Članek po navedbah IJS vzbuja upanje, da smo stopili velik korak bližje k zdravilu za covid-19.