STAznanost

V Sloveniji največji svetovni akademski dogodek o svetovnem spletu

Ljubljana, 19. aprila - Slovenija bo v tem tednu gostila 30. izvedbo mednarodne znanstvene konference o svetovnem spletu, poimenovane The Web Conference. Gre za največji vsakoletni svetovni akademski dogodek na področju informacijskih tehnologij, povezanih s svetovnim spletom, je za STA pojasnil sopredsedujoči konference Marko Grobelnik z Instituta Jožef Stefan (IJS).

Ljubljana. Računalnik, internet. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Računalnik, internet.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Konferenca bi po prvotnih načrtih morala potekati v Ljubljani, a jo bodo zaradi trenutnih epidemioloških razmer v celoti izvedli v virtualni obliki. Potekala bo od danes do petka, na njej pričakujejo več kot 1000 udeležencev iz več kot 80 držav z vsega sveta.

Letošnjo izvedbo konferenca organizira IJS, predsedujeta ji raziskovalec iz odseka za umetno inteligenco na IJS Marko Grobelnik ter slovenski raziskovalec in profesor na ameriški Univerzi Stanford Jure Leskovec.

Med sodelujočimi na dogodku bodo predstavniki številnih vodilnih raziskovalnih ustanov in podjetij, ki delujejo na področju tehnologij, povezanih s svetovnim spletom.

Med zastopanimi podjetji in ustanovami bodo med drugim Google, Facebook, Microsoft, Amazon, Bloomberg, Pinterest in Wikimedia Foundation, med raziskovalnimi ustanovami pa poleg IJS in Stanforda med drugim tudi univerze Harvard, Tsinghua, Carnegie Mellon idr.

Dogodek je pred kratkim že imel nekajdnevni predkonferenčni program, v tem tednu mu sledi še osrednji konferenčni program. Na konferenco so sprejeli 355 znanstvenih člankov, kar je rekordno število v dosedanji zgodovini konference.

Spremljajoči dogodki vključujejo devet vabljenih govornikov, 25 znanstvenih delavnic, 23 preglednih seminarjev in tri posebne tematike (prihodnost spleta, zdravja in za ciljne skupine s posebnimi potrebami).

Med bolj izstopajočimi temami bodo vse bolj razširjene tehnologije umetne inteligence, s posebnim poudarkom njihove vloge pri analizi širjenja dezinformacij in velikih omrežij znanja.

Nad konferencami The Web Conference, ki so bile do pred nekaj leti znane kot konference WWW, bdi mednarodna organizacija International World Wide Web Conference Committee (IW3C2).

Glavni cilj konferenc je na enem mestu omogočiti razpravo o razvoju svetovnega spleta, o standardizaciji z njim povezanih tehnologij ter o vplivu teh tehnologij na družbo in kulturo. Dogodka se udeležujejo tako predstavniki akademske kot gospodarske sfere ter odločevalcev in uporabnikov.