STAznanost
Naravoslovje in tehnika

V Mariboru bodo zagnali najzmogljivejši superračunalnik v Sloveniji

Maribor, 20. aprila - V Mariboru bodo danes zagnali trenutno najzmogljivejši superračunalnik v Sloveniji, ki je bil vzpostavljen v okviru projekta nadgradnje nacionalnih raziskovalnih infrastruktur (HPC RIVR). Poimenovali so ga po matematiku Juriju Vegi in je nameščen v prostorih Instituta informacijskih znanosti Maribor (Izum).

Na današnji slovesnosti, ki bo zaradi ukrepov za preprečevanje širjenja novega koronavirusa dostopna javnosti le prek spleta, bodo ob tem pomembnem dogodku za slovenski raziskovalni, inovacijski in gospodarski prostor med drugim spregovorili izvršna podpredsednica Evropske komisije Margrethe Vestager, predsednik vlade Janez Janša ter ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec.

Projekt, vreden 17,2 milijona evrov, v višini 66 odstotkov sofinancirata Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj ter ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, preostali del pa prispeva skupno podjetje za evropsko visokozmogljivostno računalništvo EuroHPC.

Prvi zaključeni od skupno petih načrtovanih superračunalnikov na petaravni v Evropi ima zmogljivost več kot 6,8 petaflopa in temelji na superračunalniku BullSequana XH2000, katerega dobavitelj je podjetje Atos s sedežem v Franciji. Koordinira ga Univerza v Mariboru.

Superračunalnik Vega bo povečal računalniške zmogljivosti v Sloveniji in celotni Evropi. Spodbujal naj bi odprto znanost in podpiral razvoj vodilnih aplikacij na področju znanosti, javne uprave in industrije v številnih panogah, še posebej na področjih strojnega učenja, umetne inteligence in visokozmogljivostne analize podatkov.