STAznanost

V Veliki Britaniji bodo v raziskavi s koronavirusom ponovno okužili prebolevnike

London, 20. aprila - Univerza v Oxfordu se loteva raziskave, v okviru katere bodo prostovoljce, ki so že preboleli covid-19, ponovno okužili z novim koronavirusom. S študijo, ki bo potekala pod strogim nadzorom, želijo preučiti imunski odziv sodelujočih.

Raziskovalci želijo z raziskavo ugotoviti, kaj se zgodi, ko je nekdo po prebolelem covidu znova izpostavljen virusu. Njihov cilj je določiti, kolikšna količina virusa je potrebna za ponovno okužbo, kako se odzove imunski sistem in kaj to pomeni za razvoj zadostne imunosti na bolezen.

Študij financira Wellcome Trust, sklad, ki spodbuja zdravstvene raziskave, začela pa naj bi se še ta mesec, po pridobitvi ustreznih dovoljenj, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V raziskavi bodo sodelovali stari med 18 in 30 let, ki so se pred tem po naravni poti okužili z novim koronavirusom. V varnem in nadzorovanem okolju jih bodo ponovno izpostavili virusu, medtem ko bo ekipa raziskovalcev spremljala njihovo zdravstveno stanje.

V prvi fazi, ki bo vključevala 64 zdravih prostovoljcev, bodo poskušali določiti najmanjšo možno količino virusa, potrebno za sprožitev okužbe. Ko se bodo dokopali do te ugotovitve, bodo v drugi fazi študije, ki naj bi se začela poleti, s tem odmerkom virusa okužili sodelujoče.

Sodelujoči bodo 17 dni preživeli v karanteni, zanje pa bodo skrbele ekipe raziskovalcev v bolnišnici, dokler ne bo več tveganja, da bi okužili druge. Tisti, ki bodo razvili simptome bolezni, bodo deležni zdravljenja s koktajlom protiteles ameriškega podjetja Regeneron.

Študija bo v celoti trajala 12 mesecev, v kar je vključenih osem zdravniških pregledov po odpustitvi iz bolnišnice. Prostovoljci bodo za sodelovanje prejeli po nekaj manj kot 5000 funtov.

Vodja študije, profesorica na oxfordski univerzi Helen McShane pojasnjuje, da tovrstne študije razkrijejo stvari, ki jih druge ne morejo, ker so - v nasprotju z naravnimi okužbami - strogo nadzorovane.

"Ko bomo te sodelujoče okužili, bomo vedeli, natančno kako se je njihov imunski sistem odzval na prvotno okužbo, natančno kdaj se je zgodila druga okužba in natančno koliko virusa so prejeli," je pojasnila.

Poleg okrepitve osnovnega razumevanja bolezni naj bi s tem pripomogli tudi k razvoju testov, ki bi točno povedali, v kolikšni meri je nekdo zaščiten.

Podobna študija sicer v Veliki Britaniji že poteka, in sicer na prostovoljcih, ki jih okužijo z novim koronavirusom, da bi tako testirali cepiva in zdravila.